مدل سازی پیشرو و وارون دادههای GPR با هدف کاربرد در زمینه برف و یخ و یخ بندان شناسی، مطالعه موردی: یخچال علم کوه مازندران

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: فصلنامه زمین شناسی مهندسی، دوره: 12، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JEG-12-4_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 335
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

افسانه احمدپور

Shahrood University of Technology

ابوالقاسم کامکارروحانی

Shahrood University of Technology

رضا احمدی

Arak University of Technology

چکیده

روش رادار نفوذی به زمین (GPR) روشی ژئوفیزیکی نسبتا جدید، غیرمخرب و با قدرت تفکیک زیاد است که به­دلیل شفاف بودن برف و یخ برای امواج الکترومغناطیسی بهطور گسترده برای شناسایی ضخامت لایه­های برف و یخ و بستر یخچال­ها استفاده میشود. در پژوهش حاضر مدل­سازی پیشرو و وارون داده­های GPR با هدف کاربرد در زمینه برف و یخ و یخ­بندان­شناسی در منطقه علم­کوه مازندران، انجام شده است. برای این منظور ابتدا پاسخ GPR مدل مصنوعی متناظر با نگاشت راداری منطبق بر پروفیل واقعی GPR، به­روش تفاضل محدود حوزه زمان (FDTD) دوبعدی، شبیه­سازی شد. سپس برای اعتبارسنجی تعبیر و تفسیر برداشت­های GPR واقعی، از روش مدل­سازی وارون با حل یک مسئله بهینه­سازی، استفاده شد. نگاشت راداری نهایی مطلوب داده­های واقعی GPR منطبق بر یکی از پروفیل­های برداشت در این منطقه، با اعمال مراحل پردازشی مختلف مانند تصحیح اشباع سیگنال، تابع تقویت، اعمال فیلتر مهاجرت f-k و تصحیح توپوگرافی روی داده­های خام، با استفاده از نرمافزار Reflexw آماده­سازی شده است. نتایج این پژوهش بر اساس بررسی میزان تطابق نگاشت راداری داده­های واقعی GPR با پاسخ GPR مدل مصنوعی تولید شده متناظر با آن، درستی تفسیر زیرسطحی انجام شده در منطقه یخچال علم­کوه را تایید می­کند. 

کلیدواژه ها

Ground-penetrating radar (GPR), Snow, ice and glaciology, Alam-Kooh Glacier of Mazandaran, Forward modeling, Inverse modeling  , رادار نفوذی به زمین (GPR), برف و یخ و یخبندانشناسی, یخچال علمکوه مازندران, مدلسازی پیشرو, مدلسازی وارون

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.