بررسی تاریخی فقهی دو طریقه اهل عراق و خراسان در مذهب شافعی
- سال انتشار: 1398
- محل انتشار: شافعیان در گستره تمدن ایران اسلامی
- کد COI اختصاصی: SHAFIAN01_033
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 1095
نویسندگان
قاضی دادگستری
چکیده
مذهب شافعی مانند مذاهب فقهی دیگر، از بدو ظهور و تاسیس تا کنون، مراحلی را پشت سر گذاشته و برای شناخت و بررسی بهتر، به ادواری تقسیم شده که عبارتند از: «تاسیس و تاصیل»، «ترویج و تخریج»، «تحریر و تنقیح» و «حاشیه نویسی و تعلیقه زدن» موضوع این پژوهش در چار چوب دوره دوم مذهب قرار دارد. با این توضیح که مذهب شافعی حوزه جغرافی گسترده ای؛ از رود نیل تا ماورای رود جیحون را در بر می گیرد. این گستردگی جغرافیایی ازیک طرف و کثرت کتب و اقوال تخریج شده امام سر مذهب و وسعت ذهن علمای مذهب از طرف دیگر، باعث سر برآوردن دو طریقه «خراسانیون» و «عراقیون» در مذهب شافعی شده است «ابو حامد اسفرایینی» شیخ طریقه اهل عراق و قاضی «ابو حامد مروزی» مشهور به «قفال صغیر» شیخ طریقه اهل خراسان بوده و هر دوی آنان ایرانیاند و نباید گمان برد، این دو طریقه تقابل دو فکر یا دو قومیت خاص هستند، بلکه هر چه هست مربوط به مذهب شافعی است. اختلاف اصلی آنان به روش عرض و بیان اقوال منصوص مذهب، کیفیت تخریج مسائل و ترتیب و تبویب کتب فقهی بر می گردد. بیشتر این اختلافات در حوزه فقه بوده ولی با این حال در مواردی به اصول فقه نیز کشیده شده است. با ظهور فقهایی همچون «ابو علی سنجی» و «امام الحرمین» جمع بین دو طریقه آغاز شده و در نهایت اگر چه در بیشتر موارد، این جمع، به نفع اهل عراق تمام می شود ولی سبک نگارش و کیفیت ترتیب و تبویب اهل خراسان حاکم بر کتب فقهی مذهب استکلیدواژه ها
مذهب شافعی، ادوار، خراسانیون، عراقیون، مراوزه، طریقه،تخریج .مقالات مرتبط جدید
- حبس و بازداشت غیر قانونی
- بررسی دیدگاه های فقهی موثر در رویه قضایی درباره ملکیت آثار ادبی هنری فرهنگی
- شبکه ارتباط و تعامل موثر مردم و نیروی انتظامی و امنیتی با تاکید بر مطالعه شهر مشهد- مطالعه تطبیقی
- واکاوی فقهی و حقوقی نقش اثر انگشت در کشف جرم
- Promoting Climate Justice: Tackling Environmental Inequity and its Social and Economic Consequences
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.