نمادشناسی رنگ سیاه و سفید در ادیان ایرانی و اسلام

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: نخستین کنفرانس ملی پوشاک، طراحی پارچه و لباس
  • کد COI اختصاصی: DCTEX01_162
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 2879
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

معصومه شکراله پوری

دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه طراحی پارچه و لباس، موسسه آموزش عالی آپادانا، شیراز، ایران

محبوبه الهی

دکترای فلسفه هنر، عضو هیئت علمی دانشگاه شریعتی، دانشگاه فنی و حرفه ای، تهران، ایران

چکیده

از دوران باستان تاکنون رنگ ها عاملی برای بیان هویت اقوام و ملت ها بوده اند و در میان تمامی رنگ ها، رنگ های سیاه و سفید ازعمومیت بیشتری برخوردار بوده و مخصوصا در جایگاه نماد و نشانه حاوی مفاهیم بکر و ویژه ای نیز می باشند که این مفاهیمنه تنها با فرهنگ، بلکه با دین و آئین ایرانی نیز وابستگی هایی دارد. در باورهای ادیان مختلف، سیاه و سفید نسبت به سایر رنگ هابا اقبال بیشتری مبنی بر پرداخت اندیشه ای غالب در مکتبی خاص مواجه بوده اند.در پژوهش حاضر جایگاه نمادین رنگ های سیاه و سفید و پیشینه آنها در ادیان ایرانی (زرتشت، مانوی و اسلام) موردتحقیققرارگرفته و بر اهمیت آن تاکید شده است. این مقاله درصدد توصیف پتانسیل های معنایی این رنگ ها و در جستجوی اهمیتنشانه شناسانه رنگ های سیاه و سفید در فرهنگ ایرانی است.پژوهش حاضر به روش توصیفی-تحلیلی انجام شده است. شیوه جمع آوری اطلاعات بر اساس مطالعات کتابخانه ای و از ابزارگردآوری داده ها فیش برداری است. با بررسی منابع و مآخذ مربوطه، نتیجه گرفته شد رنگ یکی از مهمترین نمادهای مشترک میان مذاهب و ادیان است. این نماد از پذیرشی جهانی برخوردار بوده و دارای تقسیم بندی های متفاوتی از نظرگاه علوم و آئین هااست. در اسلام رنگ سیاه دو جنبه کاملا متضاد دارد و در برخی متون سیاهی نماد تیرگی و عزاداری و سوگواری و در برخیدیگر نمادی از وارستگی است. رنگ سفید در بیشتر اسطوره ها و از آن جمله اساطیر ایرانی رمز برتری، معنویت و فضیلت است.

کلیدواژه ها

سیاه، سفید، اسلام، زرتشت، مانوی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.