بررسی و تحلیل عنصر زمان در شعر انسی الحاج (با تکیه بر دیوان لن)

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: مجله لسان مبین، دوره: 10، شماره: 34
  • کد COI اختصاصی: JR_LEM-10-34_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 497
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ابوالحسن امین مقدسی

دانشگاه تهران

مریم فولادی

زبان و ادبیات عربی، ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه تهران، تهران، ایران

مریم علی یاری

زبان و ادبیات عربی. ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه تهران، تهران، ایران

چکیده

عنصرزمان، یکی از ارکان مهم شعر معاصر است که در دو بعد درونی و بیرونی قابل بررسی است؛ البته بعد درونی آن در ادبیات و شعر نمود برجستهتری یافته، به طوریکه شاعر آن را محملی برای بیان تجربیات فردی و اجتماعی خود قرار میدهد. از جمله شاعرانی که به عنصر زمان توجه داشته و این عنصر به یک از مولفه اساسی در شعر او بدل گشته، انسی الحاج است؛ وی علیرغم اینکه بعنوان طلایهدار شعر سپید عربی و از مهمترین شاعران صاحب سبک و تاثیرگذار در عرصه شعر معاصر عربی شناخته میشود، اما در پژوهشهای ادبی ایران کمتر مورد توجه قرار گرفته است، از اینرو، و با توجه به اینکه شناخت رویکرد شاعر نسبت به زمان نقش بسزایی در رمزگشایی شعر او دارد، پژوهش حاضر با روش توصیفی- تحلیلی به بررسی عنصر زمان در دیوان «لن» میپردازد. نتایج پژوهش حاکی از آن است که زمان در شعر انسی الحاج متاثر از گرایشات سورئالیستی او، و از حضور فعالی برخوردار است و بیش از آنکه به معنای زمان واقعی و خارجی باشد، بر زمان رویایی، ذهنی و درونی دلالت دارد. فعل مضارع که به نوعی دال بر پویایی و استمرار سیالیت است، در این دیوان بیشتر مورد استفاده قرار گرفته و در موارد بسیاری هم مرز گذشته، حال و آینده را در هم شکسته و به نوعی بر لازمانی دلالت دارد. پر بسامدترین ظرف زمانی در دیوان «لن» واژه «لیل» است، که در محورهایی همچون انسانوارگی، هنجارشکنی، تبلور محبوب در شب، و اتحاد زمانی شاعر با شب مورد بررسی قرار میگیرد.

کلیدواژه ها

انسی الحاج, سوررئالیسم, دیوان لن, زمان, شب

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.