اثرات باکتری Bacillus velezensis UTB۹۶ در کاهش توکسین زرالنون ناشی از قارچ Fusarium graminearum جدا شده از گندم

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: دو فصلنامه دانش گیاه پزشکی ایران، دوره: 51، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_IJPPS-51-2_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 318
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهرا داودی

دانشگاه تهران

حسین صارمی

دانشگاه تهران

مسعود احمد زاده

دانشگاه تهران

علی ملیحی پور

استادیار، بخش تحقیقات غلات، موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، استان البرز، ایران

چکیده

گندم در معرض آلودگی به بیمارگرهای قارچی و مایکوتوکسینهای تولیدی آنها قرار دارد. در این بین، توکسین استروژنیک زرالنون یکی از معروفترین توکسینهایی است که توسط قارچ عامل بیماری بلایت فوزاریومی سنبله گندم (گونهFusarium graminearum) در گندم تولید میشود. آلوده شدن گندم و محصولات غذایی بدست آمده از آن به زرالنون و خطرات ناشی از آن برای سلامت انسان و دام سبب شده است تمهیدات مختلف فیزیکی، شیمیایی و بیولوژیکی برای کاهش میزان آلودگی به این توکسین اتخاذ شود. جدایه F. graminearum تهیه شده از کلکسیون آزمایشگاه بخش تحقیقات غلات موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر به منظور انجام این پژوهش استفاده شد. بر اساس روش کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا (HPLC)، جدایه F. graminearum مورد بررسی توانایی تولید توکسین زرالنون را دارا بود. نتایج آزمایشات بیوکنترلی و کشت متقابل قارچ F. graminearum و جدایه باکتری Bacillus velezensis UTB۹۶ نشان داد که این جدایه از باکتری منجر به کنترل رشد قارچ تا ۴۰ درصد میگردد. همچنین، ترکیبات خارج سلولی بدست آمده از این جدایه باکتری توانایی کنترل قارچ را تا ۵/۵۴ درصد داشت. بعلاوه، این باکتری توانایی کاهش زرالنون تا ۷۹ درصد را دارا بود. برعکس، جدایه باکتری Bacillus subtilis UTB۱ در کاهش میزان زرالنون در شرایط آزمایشگاه در سطح یک درصد تفاوت معنی داری نشان نداد. با توجه به نتایج بدست آمده از این تحقیق، جدایه باکتری Bacillus velezensis UTB۹۶ توانایی کنترل قارچ عامل بلایت فوزاریومی سنبله گندم و همچنین کاهش میزان توکسین زرالنون را دارا میباشد، لذا میتواند بعنوان عامل بیوکنترل مورد بررسی بیشتر قرار گیرد.

کلیدواژه ها

گندم, توکسین, زرالنون, عامل بیوکنترل

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.