اثر کاربرد قبل از برداشت منابع مختلف کلسیم بر کیفیت گل شاخهبریده ژربرا (‏Gerbera jamesonii ‎L.‎‏) در دو رقم ‏Intense‏ و ‏Rosalin

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: فصلنامه علوم باغبانی ایران، دوره: 51، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JHS-51-2_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 265
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مارال اقدم

دانشجوی دکتری، گروه علوم باغبانی، پردیس دانشگاهی، دانشگاه گیلان

معظم حسن پور اصیل

استاد، گروه علوم باغبانی، دانشگاه گیلان

محمود قاسم نژاد

دانشیار، گروه علوم باغبانی، دانشگاه گیلان

سید امیر عباس موسوی

استادیار، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد چالوس

چکیده

گل ژربرا به تیره کلاهپرک­سانان تعلق دارد و یکی از پنج گل برتر دنیا از لحاظ میزان تولید و مصرف محسوب می­شود که ارزش اقتصادی زیادی در صنعت بینالمللی گل­های شاخهبریده دارد. در این مطالعه کاربرد قبل از برداشت کلسیم از منابع کلرید کلسیم و نیترات کلسیم در چهار غلظت ۰، ۵/۰، ۱ و ۵/۱ درصد به صورت محلول پاشی برگی در سه مرحله، بر کیفیت پس از برداشت گل شاخهبریده ژربرا در سیستم کشت هیدروپونیک مورد ارزیابی قرارگرفت. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تکرار انجام شد. بهمنظور ارزیابی اثر تیمارها بر ماندگاری، گلهای تولیدی در محلول گلجای حاوی ۲۰۰ میلی­گرم در لیتر هیدروکسی کوینولین سولفات در دمای ۲۰ درجه سلسیوس قرار گرفتند. نتایج نشان داد که کاربرد ۱ درصد کلرید کلسیم بهترتیب سبب افزایش معنی­دار ۱۳/۶ و ۵ روز ماندگاری بیشتر نسبت به شاهد در ارقام اینتنس و رزالین شد. تیمارهای کلرید کلسیم و نیترات کلسیم در افزایش وزن تر نسبی به دلیل افزایش جذب محلول موثر بودند. همچنین نتایج نشان داد که کاربرد هر دو منبع کلسیم سبب تاخیر پیری در گل و افزایش پروتئین، آنتوسیانین و محتوای کلسیم ساقه و کاهش نشت یونی و مالوندیآلدهید در انتهای دوره نگهداری شدند. تیمار قبل از برداشت کلسیم سبب افزایش معنیدار فعالیت آنزیمهای پراکسیداز (POD) و فنیل آلانین آمونیالیاز (PAL) در هر دو رقم ژربرا شد و بیشترین و کمترین فعالیت POD و PAL بهترتیب در رقم­های اینتنس و رزالین بهدست آمد. درمجموع نتایج نشان داد که تیمار­های کلسیم قبل از برداشت (بهخصوص غلظت ۱ درصد کلرید کلسیم) سبب افزایش معنی­دار در ماندگاری و حفظ کیفیت پس از برداشت دو رقم گل شاخهبریده ژربرا گردید.

کلیدواژه ها

آنتوسیانین, پراکسیداز, فنیل آلانین آمونیالیاز, مالون دیآلدهید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.