اثر نوع و غلظت تنظیمکنندههای رشد بر پرآوری و ریشهزایی گیاه دارویی پنیرباد ‏(‏Withania coagulans‏)‏

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: فصلنامه علوم باغبانی ایران، دوره: 51، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JHS-51-2_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 262
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

آیسن قهرمانی

دانشجوی دکترای، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد شیروان

ابراهیم گنجی مقدم

دانشیار، بخش تحقیقات علوم زراعی و باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی

مریم تاتاری

استادیار، گروه فیزیولوژی گیاهان زراعی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد شیروان

سوسن خسرویار

استادیار، گروه مهندسی نفت، دانشکده علوم، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد قوچان

چکیده

بهمنظور ارائه یک روش سریع و کارآمد برای تکثیر گیاه دارویی پنیرباد (Withania coagulans) در شرایط کشت درونشیشهای، آزمایشی در قالب طرح کاملا تصادفی در آزمایشگاه کشت بافت مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان خراسان رضوی انجام گرفت. در ابتدا بذرهای جمع­آوریشده از رویشگاه طبیعی در استان سیستان و بلوچستان استریل شده و روی محیط کشت MS قرار گرفتند. سپس بهمنظور شاخهزایی، ریز نمونه تک گره، روی محیط کشت پایه MS حاوی بنزیل آمینوپورین در پنج سطح صفر، ۵/۰، ۱، ۵/۱ و ۲ میلی­گرم بر لیتر کشت گردید. در مرحله ریشهزایی، گیاهچهها به محیط کشت MS حاوی ایندول بوتیریک اسید در غلظتهای ۵/۰، ۱، ۵/۱ و ۲ میلیگرم بر لیتر و نفتالین استیک اسید در غلظتهای ۵/۰، ۱، ۵/۱ و ۲ میلیگرم بر لیتر منتقل شدند، همچنین تیمار شاهد (عدم کاربرد هورمون) در نظر گرفته شد. در نهایت، بهمنظور سازگاری، گیاهچههای ریشه­دار به مدت ۳۰ روز در اتاق سازگاری نگهداری گردیدند. بیشترین ضریب تکثیر، تعداد شاخه و تعداد برگ در تیمار بنزیل آمینوپورین با غلظت ۵/۰ میلیگرم بر لیتر و بهترین غلظت تنظیمکنندههای رشد با ۹۰ درصد ریشهزایی، در تیمار ایندول بوتیریک اسید با غلظت ۵/۰ میلیگرم بر لیتر بود. در نهایت با انتقال گیاهچههای باززایی شده به خاک، ۸۰ درصد آن­ها بقا خود را حفظ نمودند. بهطور کلی، برای تولید گیاهچههای قوی و شاداب، کاربرد بنزیل آمینوپورین و ایندول بوتیریک اسید در غلظت ۵/۰ میلی­گرم بر لیتر بهترتیب برای شاخه­دهی و ریشه­زایی مطلوب، توصیه می­شود.

کلیدواژه ها

ایندول بوتیریک اسید, بنزیل آمینوپورین, ریز ازدیادی‏

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.