غلبه رویکرد مفهومی بر رویکرد وجودشناسانه و پیامدهای تربیتی آن در دوره معاصر (با تاکید بر اندیشههای نیچه و هایدگر)
- سال انتشار: 1398
- محل انتشار: دوفصلنامه غرب شناسی بنیادی، دوره: 10، شماره: 1
- کد COI اختصاصی: JR_OCCIDE-10-1_005
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 303
نویسندگان
دانشیار گروه فلسفه دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهرانشمال
دانشیار گروه فلسفه تعلیم و تربیت دانشگاه تهران
استاد گروه فلسفه تعلیم و تربیت دانشگاه تربیت مدرس
دانشجوی دکتری فلسفه تعلیم و تربیت دانشگاه تهران
چکیده
زبان به واسطه ماهیت دو رگهاش از وجوه وجودی و مفهومی فارغ نیست. با اندیشههای سقراط رگه مفهومی زبان کانون توجه قرارگرفت و رگه وجودی آن مغفول ماند. از نظر هایدگر و نیچه با غفلت از رابطه فوزیس و لوگوس، و فراموشکردن نقش زبان در به ظهورآوردن وجود و ناتوانی آن در همراه شدن با صیرورت هستی، ذات خودپوشاننده رگه وجودی به محاق رفت؛ و با فروکاست هستیشناسی به معرفتشناسی توسط کانت بستر لازم برای سیطره زبان مفهومی فراهم آمد. این روند با تحویل ریاضیات به حساب و کارهای افرادی چون فرگه و برنتانو سرعت گرفت و با کارهای راسل، وایتهد و ویتگنشتاین نخست در شکلدادن به زبان صوری که برای هر نام تنها و تنها یک نامیده داشته باشد وارد مرحله تازهای شد تا بشر را دچار چنان فقری کند که گشتل را چون تقدیری محتوم بپذیرد. در این عصر عسرت، نیچه و هایدگر راهی میگشایند. آنها با اهتمام به زبان وجودی و احیای تفکر انتولوژیک در مقابل تقدیری که زبان مفهومی و تفکر انتیک برای انسان و جهان مقدر کرده است امکانی فراهم میسازند تا گونهای دیگر از انسان و شکلی دیگر از عالم، به روشنگاه ظهور بیایند.کلیدواژه ها
مفهوم, گشتل, دازاین, وجود, دانشآموزاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.