نقش نظام های سیاسی نامتجانس حوزه خلیج فارس در بی ثبات سازی امنیت منطقه

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: فصلنامه مجلس و راهبرد، دوره: 22، شماره: 82
  • کد COI اختصاصی: JR_NASH-22-82_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 301
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عبدالرضا فرجی راد

استادیار دانشکده علوم انسانی، دانشگاه آزاد

سید مصطفی هاشمی

دانشجوی دکتری جغرافیای سیاسی، دانشکده علوم

چکیده

ایجاد بی ثباتی در امنیت یک منطقه جغرافیایی از دو مولفه “درون زا” و “بیرون زا” ناشی می شود و هر یک از این مجموعه عوامل متاثر از یکدیگر می باشد. پیکربندی امنیت منطقه خلیج فارس از دیرباز متاثر دو عامل درونی و بیرونی بوده است، هرچند که در بازه های زمانی مختلف نقش هر یک از این عوامل با تغیییراتی روبرو شده است. در نظم ژئوپلیتیکی حاکم بر نظام بین الملل، یکی از دلایلی که موجب بی ثباتی امنیت منطقه خلیج فارس شده است نوع کارکرد نظام های سیاسی حاکم بر کشورهای این منطقه است. وجود نظام های سیاسی سه گانه حوزه خلیج فارس که تفاوت های بنیادی با یکدیگر دارند، منجر به تشدید روند بی ثباتی در این منطقه شده است. در این مقاله تلاش شده تا ضمن تبیین تفاوت های بنیادین حاکم بر نظام های سیاسی حوزه خلیج فارس، به تشریح تاثیرات ژئوپلیتیکی هر یک از این نظام های سیاسی در ایجاد بی ثباتی در منطقه بپردازیم.

کلیدواژه ها

ژئوپلیتیک, نظام سیاسی, خلیج فارس, امنیت ملی, امنیت منطقه ای

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.