دلالتهای فرهنگی زندگی مرزنشینی: مطالعه موردی شهر نوسود

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: فصلنامه جامعه شناسی فرهنگ و هنر، دوره: 2، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_SCART-2-4_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 369
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

آرام نوری

دانشآموخته کارشناسی ارشد گروه جامعهشناسی، دانشگاه علامه طباطبایی، تهران، ایران.

محمد سعید ذکایی

دانشیار علوم اجتماعی، گروه جامعهشناسی، دانشگاه علامه طباطبایی، تهران، ایران.

چکیده

چکیده همواره اندیشههای ناسیونالیستی و نابرابریهای اقتصادی-فضایی سعی کردند سویههایی از جهان مرزنشینی را آشکار کنند؛ اما این نوع «آشکارگی» برای جهان مرزنشینی هستی مستقلی قائل نیستند و آن را در تقابل با جهان مرکزنشینان بیان مینمایند، درنتیجه این نظریات، آنگونه که باید به ذات و معنای در جهان مرز بودن دست نیافتهاند. ضمن اهمیتی که این نظریات در آشکار نمودن سویههایی از در جهان مرز بودن دارند، این پژوهش درصدد است تا با در نظر گرفتن هستی مستقل برای مرز، چیستی این جهان را از جنبهای دیگر آشکار نماید در نظر گرفتن هستی مستقل برای مرز بدین معناست که یک پیشزمینه تاریخی آشکارگی مرز را برایمان فهمپذیر میسازد و بهنوبه خود نیز مرز مسبب آشگارگی هستندهها و جهان پیرامون خودش، در معنای انتیک و انتولوژیک بهگونهای خاص می-شود. روش این تحقیق تلفیقی از روش اسنادی- تحلیلی و پدیدارشناسی هرمنوتیکی ون مانن است. یافتههای این پژوهش بیانگر این است که اندیشه «برساخت» ملت شرایط آشکارگی مرزها را فراهم ساخت اما مرزها بعد از شکلگیری، بهنوبه خود بر نحوهی آشکارگی هستندههای جهان پیرامونشان اثر گذاشتند. مرزها مسبب آشکارگی جهان پیرامونشان نه در ذات و چیستی خویش بلکه به صورتی دیگر میشوند. «ناپایداری»، «ناامنی»، «دلهرهآور بودن» ساختارهای وجودی هستندههای جهان مرز هستند. هم چنانکه مرزها جهان پیرامونشان را به شیوهای خاص آشکار میکنند، بر «دازاین» مرزنشینان نیز اثر گذاشته و مرزنشینان را بهعنوان مردمانی «نگران و اقامت نا گزین» آشکار میکنند.

کلیدواژه ها

مرز, جهان مرزنشینی, هایدگر, پدیدارشناسی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.