نقش ضمانت اعتبار در تامین مالی شرکتهای دانشبنیان: عارضهیابی، مطالعه تطبیقی و راهکارهای سیاستی

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: فصلنامه مدیریت توسعه فناوری، دوره: 8، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JTDM-8-3_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 309
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سید حبیب اله طباطبائیان

عضو هیئتعلمی دانشکده مدیریت و حسابداری، دانشگاه علامه طباطبایی، تهران.

سیدعلی فاطمی خوراسگانی

دانشجوی دکتری دانشکده مدیریت و حسابداری دانشگاه علامه طباطبائی، تهران.

فرهاد تقیزاده حصاری

عضو هیئت علمی دانشکده اقتصاد، دانشگاه توکای، توکیو، ژاپن

وجهالله قربانیزاده

عضو هیئتعلمی دانشکده مدیریت و حسابداری، دانشگاه علامه طباطبایی، تهران.

چکیده

باتوجه ­به اهمیت توسعه فعالیتهای فناورانه و نوآورانه در حرکت کشور به ­سمت اقتصاد دانشبنیان، ترتیبات نهادی مختلفی برای رفع مشکل تامین مالی شرکتهای دانشبنیان مورداستفاده قرار گرفته است. در­این­میان اگرچه ابزار ضمانت اعتبار در سالهای اخیر موردتوجه سیاستگذاران قرار گرفته است، چارچوب نظام پیادهسازی آن در کشور کماکان ساماندهی کافی نیافته است. در مقاله حاضر، با استفاده از مرور پیشینه نظری، مطالعه تطبیقی کشورهای منتخب و عارضهیابی نظام ضمانت اعتبار کشور مبتنی بر مصاحبه عمیق با خبرگان، راهکارهای پیشنهادی برای ارتقای نقش ضمانت اعتبار در تامین مالی شرکتهای دانشبنیان کشور استخراج و ارزیابی شده است. برایناساس عدم­ تحقق کامل نقش تولیگری در نظام ضمانت اعتبار، فقدان پشتیبانی نهادی لازم در حوزه دادههای شرکتهای دانشبنیان، ارزیابی، اعتبارسنجی و ارزشگذاری داراییهای نامشهود، عدم ­پذیرش ضمانتنامههای صندوقها توسط بانکها، عدم ­دسترسی شرکتهای دانشبنیان به خدمات ضمانتنامهای با ارقام بالا و چالشهای ارائه خدمات صندوقهای دولتی، به­ عنوان مهمترین عارضههای نظام ضمانت اعتبار شرکتهای دانشبنیان شناسایی شدهاند. در ادامه نیز ضمن پیشنهاد مشارکت دولت در ایجاد زیرساختهای اعتبارسنجی، توسعه چارچوبهای ضمانت اتکایی، استفاده از مدلهای مالکیت ترکیبی و استفاده از مدلهای مشارکت دولت در پوشش ریسک برای رفع چالشهای مذکور، ملاحظات اجرایی هریک بیان شده است.

کلیدواژه ها

تامین مالی, شرکتهای دانشبنیان, ضمانت اعتبار, عارضهیابی, مطالعات تطبیقی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.