ارزیابی آسیب پذیری اجتماعی کشاورزان نسبت به خشکسالی (مورد مطالعه: شهرستان کرمانشاه)

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: فصلنامه مطالعات جغرافیایی مناطق کوهستانی، دوره: 1، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_GSMA-1-2_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 404
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

Sasan Naderi

M.Sc. of Rural Development Department, Faculty of Agriculture, Lorestan University, Khorramabad, Iran.

Rezvan Ghanbari Movaged

Assistant Professor of Rural Development Department, Faculty of Agriculture, Lorestan University, Khorramabad, Iran

Saeed Gholamrezai

Assistant Professor of Rural Development Department, Faculty of Agriculture, Lorestan University, Khorramabad, Iran

چکیده

خشکسالی همواره نقش مهم و موثری در حوزه امنیت غذایی و معیشت روستاییان ایفا کرده است، به گونه ­ای که نزدیک به دو میلیارد نفر مردم ساکن در مناطق خشک و نیمه خشک جهان؛ یعنی جمعیتی در حدود ۴۱ درصد از سطح زمین را تحت الشعاع خود قرار داده است. از آن جا که رفتار و راهبردهای کشاورزان در هنگام مواجهه با خشکسالی از ناحیه ­ای به ناحیه دیگر و برای هر محصول متفاوت است، لذا برای مدیریت بهتر پدیده خشکسالی و کاهش آسیب­ پذیری کشاورزان، به افزایش دانش و اطلاعات در این زمینه نیاز است. از سوی دیگر در اکثر مطالعات انجام شده در رابطه با آسیب­ پذیری کشاورزان نسبت به خشکسالی، کمتر به بعد اجتماعی آن پرداخته شده است. بنابراین هدف از این پژوهش ارزیابی آسیبپذیری اجتماعی کشاورزان ذرت کار شهرستان کرمانشاه نسبت به وقوع خشکسالی است. جامعه آماری این تحقیق را کلیه کشاورزان ذرت کار شهرستان کرمانشاه (۱۱۰۸ نفر) تشکیل دادند. حجم نمونه براساس جدول کرجسی و مورگان ۳۷۵ نفر تعیین شد و نمونهگیری به صورت تصادفی انتساب متناسب انجام شد. ابزار جمعآوری دادهها در این پژوهش، پرسشنامه محقق ساخته بود. جهت انتخاب نمونه ­ها، از روش نمونه­ گیری خوشه ­ای سه مرحله ­ای استفاده گردید. برای سنجش آسیب­ پذیری اجتماعی کشاورزان ذرت­کار از فرمول می ­بار و والدز (۲۰۰۵) استفاده شد. یافته ­ها نشان داد عامل درک ریسک، عوامل اقتصادی، عوامل سلامتی، عوامل اجتماعی و عوامل زیرساختی به ترتیب، بیشترین تاثیر را بر میزان آسیـب ­پـذیـری کشاورزان داشته ­اند. بعلاوه، کشاورزان در پارامترهای مربوط به درک ریسک، بیشترین و در بخش پارامترهای مربوط به عامل زیرساختی کمترین آسیب­ پذیری را دارا بودند.

کلیدواژه ها

Social Vulnerability, Drought, Corn Farmers, Kermanshah County., آسیب پذیری اجتماعی, خشکسالی, کشاورزان ذرت کار, شهرستان کرمانشاه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.