کیفیت زندگی و امنیت شهری : ارتباط بین رضایت از کیفیت زندگی و احساس امنیت در محلات شهری(مورد پژوهی : محلات کارمندان و اسلام آباد شهر زنجان)
- سال انتشار: 1399
- محل انتشار: فصلنامه پژوهش های جغرافیای اقتصادی، دوره: 1، شماره: 2
- کد COI اختصاصی: JR_JURS-1-2_004
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 544
نویسندگان
دانشیار گروه جغرافیای انسانی و آمایش، جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران.
دانشجوی دکترا، گروه جغرافیا و برنامه ریزی شهری، جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران.
چکیده
یکی از شاخصههای مهم حیات اجتماعی سالم در هر جامعهای وجود میزان قابل قبولی از امنیت در آن برای کلیه شهروندان است. هدف اصلی تحقیق، ارتباط بین رضایت از کیفیت زندگی و احساس امنیت در محلات اصطلاحاً با برنامه و مسئلهدار شهر زنجان است. نوع و روش تحقیق حاضر از نظر هدف کاربردی است و آن بررسی تأثیر احساس امنیت عمومی بر کیفیت زندگی در محلات شهری و نیز به لحاظ روش، مبتنی بر روشهای پیمایشی (میدانی) و اسنادی است. جهت تعیین اهمیت معیارهای کیفیت زندگی از مدل تصمیمگیری ای. اچ. پی استفاده گردید. همچنین تحلیل و استنتاج دادههای جمعآوریشده باتوجهبه نوع دادهها در نرمافزار Spss مورد تحلیل قرار گرفته و سپس در نرمافزار سیستم اطلاعات جغرافیایی نقشههای موضوعی تهیه گردید. یافتهها نشان داد که ارتباط مستقیمی بین کیفیت زندگی و امنیت ناشی از آن در هر دو محلات وجود دارد. در محله کارمندان شاخصهای کلاس تراکم، قدمت ابنیه، نوع نمای بنا و رضایت از وضعیت دفع زباله به ترتیب 80/3 ، 45/3، 17/3 و 85/3 بیشتر از حد متوسط میانگین بوده درحالیکه در محله اسلامآباد میانگین شاخصهای نظام تفکیک، تعداد طبقات و نوع اسکلت بنا به ترتیب با 26/1، 18/1 و 30/1 کمتر از متوسط میانگین حاصل شده است. در هر دو محله تنها شاخص رضایت از وضعیت دفع زباله تفاوت معناداری را با میانگین متوسط نشان نمیدهد، و بیشترین میزان تفاوت در هر دو محله در ارتباط با شاخص نظام تفکیک بوده است؛ بنابراین کسانی که دارای کیفیت زندگی بالایی بودهاند؛ احساس امنیت بیشتری نسبت به کسانی که در سطح نازلی از شاخصها بودهاند؛ داشتهاند. این میزان در محله کارمندان با 48/3 نسبت به محله اسلامآباد با 47/3 بیشتر بوده است. علیرغم تفاوت چشمگیر کیفیت زندگی متفاوت دو محله، به نظر میرسد امنیت ساکنان سکونتگاههای مسئلهدار به معیارهای کیفیت زندگی وابستگی چندانی نداشته باشد.کلیدواژه ها
کیفیت زندگی, امنیت شهری, محله کارمندان, محله اسلام آباداطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.