بررسی موانع توسعۀ گردشگری روستاهای کوهستانی با تأکید بر آب درمانی. مطالعه موردی: روستاهای بخش لاریجان شهرستان آمل
- سال انتشار: 1399
- محل انتشار: مجله آمایش جغرافیایی فضا، دوره: 10، شماره: 37
- کد COI اختصاصی: JR_GPS-10-37_016
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 421
نویسندگان
عضو هیات علمی دانشگاه گلستان
دانشجوی دکتری جغرافیا و برنامه ریزی روستایی، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران
چکیده
امروزه گردشگری از اهمیت ویژهای در اقتصاد ناحیهای برخوردار بوده و نقش کلیدی در توسعۀ اقتصاد روستایی کشورهای مختلف جهان ایفا میکند. بهطوریکه با توسعۀ گردشگری روستایی اقتصاد روستایی پویاتر شده و به تبع ارزش افزوده اقتصادی، کیفیت زندگی روستاییان بهبود مییابد. برایناساس هدف این پژوهش بررسی موانع و چالشهای توسعۀ گردشگری و ارائه راهکارهایی در راستای توسعۀ روستاهای کوهستانی شمال ایران بهویژه روستاهای ناحیه مورد مطالعه است. این پژوهش به صورت کاربردی بوده و روش آن به صورت توصیفی- تحلیلی و میدانی است و جامعۀ آماری روستاییان ساکن در روستاهای کوهستانی بخش لاریجان شهرستان آمل میباشند. پس از شناسایی و طراحی شاخص ، پرسشنامهای تنظیم شد که با استفاده از فرمول کوکران، 220 نفر از روستاییان به عنوان جامعۀ نمونه انتخاب شدند که با روش نمونهگیری تصادفی ساده پرسشنامهها بین آنها توزیع گردید و در نهایت با استفاده از آمارههای توصیفی و آزمونهای فریدمن و تحلیل عاملی در محیط نرمافزاری SPSS، دادهها مورد سنجش و تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج حاصل از آزمون فریدمن نشاندهندۀ تفاوت معنادار و 99 درصدی هریک از موانع پیشروی توسعه گردشگری روستایی هستند. همچنین نتایج حاصل از آزمون تحلیلعاملی حاکی از آن است که مؤلفه مختلف بررسی شده به عنوان چالش به چهار دسته (عامل) طبقهبندی شدند و درمجموع درمحدودۀ این پژوهش بودند. در این بین چالشهای زیرساختی با 18/25 درصد واریانس مقدار ویژه به عنوان مهمترین چالش محسوب میگردد و بعد از آن چالشهای بهداشتی و زیستمحیطی با 38/17 درصد از واریانس مقدار ویژه به عنوان دومین عامل محسوب میشود. علاوه بر موارد مذکور چالشهای اقتصادی با 19/15 درصد از واریانس و چالشهای اجتماعی و فرهنگی با 06/13 درصد از واریانس مقدار ویژه در رتبههای بعدی قرار میگیرند. برایناساس میتوان نتیجه گرفت که مؤلفه بررسی شده در مجموع 81/70 درصد از واریانس کل موانع توسعۀ گردشگری در روستاهای کوهستانی محسوب میشوند و حدود 19/29 درصد باقیمانده مربوط به عواملی هستند که در این پژوهش مورد شناسایی و بررسی قرار نگرفتند.کلیدواژه ها
گردشگری, اکوتوریسم, توسعۀ روستایی, آبدرمانی, بخش لاریجاناطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.