یک رویکرد جدید برای انتخاب تامین‌کننده: رتبه‌بندی بازه‌ای تحلیل پوششی داده‌ها با مرزهای دوگانه

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: فصلنامه مدیریت نوآوری و راهبردهای عملیاتی، دوره: 1، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_IMOS-1-1_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 305
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فلورا ولی زاده پلنگ سرائی

دانشجوی دکتری مدیریت صنعتی-تولید، دانشکده مدیریت و حسابداری، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد رشت، رشت، ایران.

چکیده

هدف: انتخاب مجموعه‌ای از تأمین‌کنندگان امری حیاتی برای موفقیت سازمان‌ها است. در سال‌های اخیر توجه و تأکید زیادی بر اهمیت انتخاب تأمین‌کنندگان شده است. انتخاب و ارزیابی مؤثر تأمین‌کنندگان مسئولیت مهمی است که باید همواره مد‌نظر مدیران خرید قرار گیرد. حیاتی بودن امر انتخاب تأمین‌کنندگان به‌واسطه اثراتی است که بر عناصر مربوط به محصولات نهایی سازمان‌ها می‌گذارد. تأمین‌کنندگان جزء حیاتی یک سازمان می‌باشند که می‌توانند اثرات زیادی بر عملکرد سازمان داشته باشند. روش‌شناسی پژوهش: در این پژوهش مجموعه داده‌ها که حاوی مشخصات 18 تأمین‌کننده باشد. نخست از دو دیدگاه خوش‌بینانه و بدبینانه در حضور خروجی‌های نامطلوب و داده‌های نادقیق کارایی‌های تأمین‌کنندگان محاسبه می‌شود و برای شناسایی تأمین‌کننده دارای بهترین عملکرد، روش رتبه‌بندی بازه‌ای مورداستفاده قرار می‌گیرد. یافته‎ها: نتایج نشان داد با توجه به اینکه روش DEA سنتی تنها بهترین کارایی نسبی گروهی از واحدهای تصمیم‌گیری را ضمن اجتناب از کارایی‌های بدبینانه اندازه‌گیری می‌کند. برای آن‌که از DEA بهترین بهره گرفته شود و از محاسبات ذهنی و پیچیده اجتناب شود از روش DEA برای مرزهای دوگانه استفاده شد. اصالت/ارزش‌افزوده علمی: این مقاله با استفاده از رتبه‌بندی بازه‌ای و با بهره از تحلیل پوششی داده‌ها با مرزهای دوگانه در حضور خروجی‌های نامطلوب و داده‌های نا‌دقیق است. در این مقاله پیشنهاد می‌شود که محاسبه کارایی کلی و رتبه‌بندی تأمین‌کننده‌ها در مدل پیشنهادشده توسط عزیزی و همکاران (1395) هر دو کارایی را در قالب یک بازه باهم ادغام و کارایی کلی و رتبه‌بندی واحدها بر اساس روش رتبه‌بندی بازه‌ای حسین‌زاده و همکاران (2018) انجام شود.

کلیدواژه ها

انتخاب تامین کننده, تحلیل پوششی داده ها, مرزهای دوگانه, رتبه بندی بازه ای

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.