جلوه های پیشگیری جامعه مدار در سیاست جنایی ایران

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: نهمین همایش ملی پژوهش های مدیریت و علوم انسانی در ایران
  • کد COI اختصاصی: IICMO09_100
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 831
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهرداد اولادشنبه

دانشجوی دکتری حقوق جزا و جرمشناسی، دانشگاه تهران، فارابی، قم، ایران

مهرداد رایجیان اصلی

استاد دانشگاه و عضو هیات علمی پژوهشکده علوم انسانی، تهران، ایران

چکیده

پیشگیری دارای اقسام مختلف است و در کنار پیشگیری وضعی، امروزه پیشگیری اجتماعی نقش مهمتری دارد که پیشگیری جامعه مدار در راستای تحقق آن دارای کارکرد ویژه است. این مقاله دارای چهار فصل است که پیشگیری جامعه مدار را مورد بررسی قرار می دهد و در فصل اول درباره ی سیاست های کلی جاری در کشور ایران در این خصوص صحبت می شود. با توجه به اهمیت و جایگاه پیشگیری اجتماعی آثار آن را در موارد مختلفی از اسناد سیاست گذاری کشور می توان رصد نمود. در فصل دوم ارتباط بین فرهنگ و پیشگیری از جرم مورد بحث قرار می گیرد. از آنجا که بین جامعه و فرهنگ همیشه یک تاثیر و تاثر متقابل وجود دارد آثاری که مسایل مختلف فرهنگی از جهت پیشگیری از جرم با محوریت جامعه در پی دارد باید مورد عنایت باشد و برنامه ریزی های دقیق برای جهت دهی و هدف گذاری آن صورت پذیرد. در فصل سوم آیین دادرسی کیفری و قوانین شکلی و تاثیری که بر پیشگیری از جرم به صورت اجتماعی دارند مورد واکاوی قرار می گیرد به ویژه که به نظر می رسد در سال های اخیر قانون گذار به سمت گسترش نگاه اجتماعی و نتایج فرایندهای دادرسی در اجتماع توجه بیشتری نشان داده و به صورت علمی تر به مقوله پیشگیری پرداخته است و در فصل چهارم قوانین ماهوی و اینکه برخوردها و واکنش های به جرایم چگونه می تواند با هدف پیشگیری جامعه مدار همراه شود. در این زمینه نیز نوآوری های قانون مجازات 1392 قابل توجه است و در بسیاری از مواردی که برای واکنش نسبت به جرایم در نظر گرفته است با جامعه پذیر کردن مرتکب و همراهی جامعه همراه است و می تواند نقش بسزایی در از بین بردن زمینه های ارتکاب جرم در جامعه را در پی داشته باشد.

کلیدواژه ها

پیشگیری، جامعه مدار، اجتماعی، جرم و انحراف

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.