اثر باکتری، اگزوپلی‌ساکارید باکتریایی و نانو ذرات سیلیکون بر جوانه زنی بذر گوجه فرنگی تحت تنش شوری

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: دوفصلنامه زیست شناسی خاک، دوره: 6، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_SBJ-6-1_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 303
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فرانک مشبکی اصفهانی

دکتری گروه علوم خاک دانشگاه آزاد اسلامی اصفهان واحد خوراسگان

آرزو طهمورث پور

دانشیار میکروب شناسی گروه علوم پایه پزشکی دانشگاه آزاد اسالمی اصفهان واحد خوراسگان

مهران هودجی

استاد گروه علوم خاک دانشگاه آزاد اسالمی اصفهان واحد خوراسگان

میترا عطاآبادی

استادیار گروه علوم خاک دانشگاه آزاد اسالمی اصفهان واحد خوراسگان

احمد محمدی

دانشیار گروه علوم خاک دانشگاه آزاد اسالمی اصفهان واحد خوراسگان

چکیده

شوری یکی از تنش­های اصلی و شایع در جهان کنونی است که سبب کاهش تولیدات کشاورزی و نقصان رستنیهای طبیعی در نواحی وسیعی از سطح زمین می‌شود. درکشاورزی همواره سعی بر این بوده است که تحمل گیاهان زراعی نسبت به تنش‌های محیطی افزایش یابد. بنابراین این پژوهش با هدف ارزیابی تأثیر باکتری، اگزوپلی‌ساکارید باکتریایی و نانو ذرات سیلیکون در کاهش اثرات منفی تنش شوری بر بذر گوجه­فرنگی (سولانوم لیکوپرسیکوم) طراحی و در قالب طرح فاکتوریل کاملاً تصادفی با سه تکرار، در بهمن ماه ۱۳۹۵ در گلخانه تحقیقاتی دانشگاه آزاد اسلامی اصفهان (خوراسگان) اجرا شد. تیمارها شامل محلول اگزوپلی‌ساکارید ۰۱/۰ مولار)، مایه تلقیح جدایه باکتری با جمعیت ۱۰۸ ×۱ سلول در میلی‌لیتر (۱ میلی لیتر)، نانو ذرات سیلیکون (۸ گرم در لیتر) بودند. بذور گوجه­فرنگی رقم (PS) پس از ضد عفونی با تیمارهای مورد نظر تلقیح و در گلدان­های خاک کاشته شدند و در طول مدت رشد، آبیاری با محلول کلرید سدیم با سطوح مختلف شوری (۳/۰، ۲، ۴، ۶، ۸ دسی زیمنس بر متر) انجام گرفت. پس از  ۱۵ روز تأثیر تیمارها بر درصد جوانه زنی، سرعت جوانه زنی، میانگین زمان جوان زنی و شاخص ویگور (بنیه بذر) بررسی شد. بر اساس نتایج تجزیه واریانس، تاثیر تیمارها در سطوح مختلف شوری بر درصد جوانه زنی، سرعت جوانه زنی، شاخص بنیه بذر و میانگین زمان جوانه زنی معنی دار شد (در سطوح احتمال ۵ و ۱ درصد). بطوریکه با افزایش میزان شوری درصد جوانه زنی، سرعت جوانه زنی و شاخص ویگور (بنیه بذر) کاهش و میانگین زمان جوانه زنی افزایش معنی داری یافت در حالی که کاربرد نانو ذرات سیلیکون، باکتری مقاوم به شوری و اگزوپلی‌ساکارید باکتریایی اثرات منفی شوری بر فاکتورهای جوانه زنی را کاهش داد بطوریکه کاربرد این تیمارها درصد جوانه زنی، سرعت جوانه زنی و شاخص بنیه بذر را تحت تنش شوری بطور معنی دار افزایش و میانگین زمان جوانه زنی را بطور معنی­داری کاهش داد .

کلیدواژه ها

باکتری, سولانوم لیکوپرسیکوم, شوری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.