ارزیابی تحمل سویه‌های رایزوبیا به برخی تنش‌های محیطی و اثر تلقیح آن‌ها بر رشد و کارایی همزیستی گیاه لوبیا

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: دوفصلنامه زیست شناسی خاک، دوره: 6، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_SBJ-6-2_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 433
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهره میرزائی

دانشجوی کارشناسی ارشد شیمی و حاصلخیزی خاک، دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس،تهران، ایران

هادی اسدی رحمانی

دانشیار، موسسه تحقیقات خاک و آب، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران

محمد جعفر جعفر ملکوتی

استاد، دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران

چکیده

تنش­های محیطی اثر زیان­بخشی بر همزیستی لگوم-ریزوبیوم دارند. انتخاب سویه­هایی با کارایی بالا و متحمل به تنش­ها رایج­ترین روش مقابله است. بدین منظور، آزمایشی گلخانه­ای بر روی 29 سویه باکتری ریزوبیوم لگومینوساروم همزیست لوبیا تهیه شده از بانک ژن بخش تحقیقات بیولوژی خاک موسسه تحقیقات خاک و آب، در قالب طرح کاملاً تصادفی با 3 تکرار در مقایسه با یک سطح نیتروژن ( 200N= کیلوگرم اوره در هکتار) و یک تیمار شاهد، در موسسه تحقیقات خاک و آب انجام گردید. گیاهان تا مرحله 50 % گلدهی نگهداری شدند و پس از رسیدن به این مرحله، وزن خشک و تر اندام هوایی و ریشه و کارایی همزیستی اندازه­گیری شد. نتایج نشان داد که اختلاف معنی­داری بین تیمارها در وزن خشک اندام هوایی وجود داشت و بر اساس نتایج این قسمت، 4 سویه ریزوبیوم CCSM-B01171، CCSM-B01172، CCSM-B01186، CCSM-B01210 به عنوان سویه­هایی با کارایی بالا در تثبیت نیتروژن و به همراه دو سویه  R.tropiciوR.giardinii (سویه­های بین المللی تیپ) انتخاب شدند و در آزمایشات بعدی، تحمل آنها به چهار فاکتور محیطی شامل pH در سه سطح (5، 7 و 9)، شوری در چهار سطح (97/0، 4، 8 و 12 dS/m)، خشکی در پنج سطح (0، 05/0-، 25/0-، 9/0- و 4/3- مگاپاسکال) و دما در سه سطح (29، 37 و 42 درجه سانتی گراد) در محیط کشت مورد بررسی قرار گرفت. براساس نتایج حاصله، سویه­های CCSM-B01171،CCSM-B01172و CCSM_B01232 بیشترین تحمل را بهpH داشتند . سویه مقاوم به تمام سطوح خشکی سویه CCSM-B01210 بود و سویه CCSM-B01186 بیشترین تحمل را به دوتنش محیطی دما و شوری داشت

کلیدواژه ها

تثبیت بیولوژیک نیتروژن, تنش‌های محیطی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.