نگرشی بر ویژگی های بافتی و کانی شناسی رسوبات دریاچه دشت ارژن، استان فارس

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: دوفصلنامه رسوب شناسی کاربردی، دوره: 8، شماره: 16
  • کد COI اختصاصی: JR_PSJBA-8-16_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 375
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

طاهره متولی زاهد

دانش آموخته کارشناسی ارشد زمین شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه هرمزگان، بندرعباس

پیمان رضائی

دانشیار گروه زمین شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه هرمزگان، بندرعباس

رضوان زارع زاده

دانش آموخته دکترای زمین شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه هرمزگان، بندرعباس

چکیده

دریاچه دشت­ارژن از جمله زیست­بوم­های مهم و با ارزش استان فارس است که بیش از 1000 هکتار وسعت دارد و در 65 کیلومتری جنوب­باختری شیراز قرار گرفته است. برای شناخت مشخصه­های بافتی نهشته­های این دریاچه فصلی، تعداد 20 نمونه از بستر دریاچه برداشت گردید. پـراکندگی اندازه ذرات این نهـشته بدین صـورت است که مقدار رس 73 درصد، سـیلت 15 درصـد و ماسه 12 درصد می­باشند. به عبارتی عمده این نهشته­ها در رده رس و رس ماسه­ای قرار می­گیرند. جورشدگی ضعیف تا متوسط، کج­شدگی منفی (به سوی ذرات دانه­درشت)، کشیدگی پهن تا بسیار کشیده، گردشدگی خوب تا نیمه­گردشده و کرویت متوسط تا بالا از دیگر ویژگی­های بافتی این نهشته­ها هستند. ترک­های گلی و طبقه­بندی تدریجی از ساخت­های رسوبی غالب در این نهشته­ها می­باشند. کلسیت و کوارتز کانی­های اصلی و دولومیت، هالیت، فلدسپار، مونت­موریلونیت از کانی­های فرعی نهشته­های دریاچه دشت­ارژن می­باشند. در این نهشته­ها 15 نوع کانی سنگین تشخیص داده شد. مشخصه­های بافتی نشان می­دهد ذرات متشکله این رسوبات تحت تاثیر فرآیندهای رودخانه­ای و بادی حمل و در  محیط آرام و کم انرژی یک دریاچه فصلی ته­نشین شده­اند.

کلیدواژه ها

مشخصه های بافتی, رسوب شناسی, دریاچه دشت ارژن, استان فارس

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.