مدیریت علف‌های هرز با استفاده از کشت مخلوط غلات- لگوم

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: فصلنامه بوم شناسی کشاورزی، دوره: 10، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_AGRY-10-4_012
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 350
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

لیلا سلیمانپور

دانشگاه تهران

روح اله نادری

دانشگاه شیراز

احسان بیژن زاده

دانشگاه شیراز

یحیی امام

دانشگاه شیراز

چکیده

به­منظور بررسی تأثیر کشت مخلوط غلات- لگوم بر علف­های هرز، آزمایشی در سال زراعی 94-1393 در دانشکده کشاورزی داراب، دانشگاه شیراز اجرا شد. در این آزمایش 16 تیمار (کشت خالص گندم (Triticum aestivum L.)، جو (Hordeum vulgare L.)، تریتیکاله (X Triticosecale witmack)، نخود (Cicer arietinum L.) و باقلا (Vicia faba L.) با و بدون علف­هرز، و شش تیمار کشت مخلوط جایگزینی گندم- نخود، گندم- باقلا، جو- نخود، جو- باقلا، تریتیکاله- نخود و تریتیکاله- باقلا بدون کنترل علف­هرز) در قالب طرح بلوک­های کامل تصادفی در 3 تکرار بررسی شد. تیمارهای وجین به صورت دستی اعمال گردید. عملیات کاشت غلات و لگوم­ها به صورت همزمان انجام شد. نتایج نشان داد که کمترین تراکم و زیست‌توده علف­های هرز در تیمارهایی بود که جو حضور داشت. برای مثال، کمترین زیست‌توده نهایی علف­های هرز در تیمارهای کشت خالص جو با علف­هرز (1 گرم در متر مربع)، کشت مخلوط جو + باقلا (67/12 گرم در متر مربع و کشت مخلوط جو + نخود (56 گرم در متر مربع) مشاهده شد. کمترین تنوع گونه‌ای در تیمارهای جو + نخود (صفر) و جو با علف­هرز (007/0) به‌دست آمد. به­طور کلی، تنوع گونه­ای در بسیاری از تیمارهای مخلوط مشابه یا کمتر از تیمارهای کشت خالص بدون کنترل علف­هرز بود. در این آزمایش غلات رشد خوبی در مقایسه با علف‌های هرز و لگوم­ها داشتند و توانستند رشد علف­های هرز را در تیمارهای کشت مخلوط نسبت به تیمارهای کشت خالص لگوم به­طور قابل­توجهی کاهش دهند. بنابراین توصیه می­شود که برای کاهش رشد علف­های هرز در لگوم­ها، از کشت مخلوط با غلات استفاده شود.

کلیدواژه ها

تریتیکاله, تنوع گونه ای, جو, کنترل طبیعی, گندم

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.