بررسی تأثیر متقابل نظریه بیداری اسلامی و بازتاب آن در انقلاب اسلامی ایران (با تأکید بر نظریه سیدجمال الدین اسدآبادی، امام خمینی(ره) و استاد مطهری)

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: اولین همایش ملی پژوهش های کاربردی در تاریخ ،فرهنگ وبیداری اسلامی
  • کد COI اختصاصی: ARIHCA01_026
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 284
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عبدالحسین عموری

کارشناس ارشد روابط بین الملل، همکار جامعه المصطفی العالمیه

چکیده

از ابتدای پیدایش اسلام تا به امروز جنبش های اسلام گرایانه متعددی که قصد اصلاح و زدودن انحرافات و بدعت های پیش آمده در مسیر تعالی جامعه اسلامی، را داشته اند، رخ نموده است. حرکت ها و جنش های دارای این ماهیت را به نوعی می توان پیشینه ای برای جنش معاصر و امروزی بیداری اسلامی محسوب کرد؛ چرا که بیداری اسلامی، نجات اسلام از انحراف و بدعت به جهت پیاده شدن اسلام در زندگی سیاسی اجتماعی مردم، یا براندازی حکومت های مستبد و تشکیل حکومت اسلامی است. از سوی دیگر بدون تردید احیاگری و بیداری جهان اسلام با پیروزی با شکوه انقلاب اسلامی ایران معنا و مفهوم جدیدی پیدا کرد و از مرحله نظر به مرحله عمل و واقعیت رسیده است. اگر چه در دوران معاصر اندیشمندانی در جهان اسلام ظهور کردند که ندای بازگشت به اسلام و تقابل با فرهنگ غرب را سر می دادند و در این مسیر نهضت ها و گروه هایی نیز شکل گرفت ولی پیروزی انقلاب اسلامی به همه مسلمانان ثابت کرد که مسئله بازگشت به اسلام تنها یک خیال و نظر نبوده و نیست. پژوهش حاضر به بررسی تأثیر متقابل نظریه بیداری اسلامی و بازتاب آن در انقلاب اسلامی ایران، با تأکید بر نظریه سید جمال الدین اسد آبادی، امام خمینی(ره) و استاد مطهری می پردازد. که به نظر میرسد دکترین ها و فهم اندیشمندان جهان اسلام از بیداری اسلامی یکسان و یکنواخت نیست. چنانکه با توجه به شرایط فرهنگی؛ فکری، جغرافیای و اقتصادی سیاسی کشورهای مختلف نسخه متفاوتی به ویژه در عرصه تحلیل و کنش می طلبد. روش پژوهش تحلیلی اسنادی است. براساس یافته های این پژوهش اگر چه انقلاب اسلامی در دامن فقه سیاسی شیعه شکلگرفته ولی به دلیل تأکید آموزه همگرایی و وحدت و مصالح کلان اسلام مصداق بارز بیداری اسلامی است.

کلیدواژه ها

بیداری اسلامی، انقلاب اسلامی، جنبش ها ، جریان ها، بهار عربی، شیعه سیاسی.

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.