واکنش چند رقم گندم نان به محلول‌پاشی فرم‌های مختلف روی و آهن در دو منطقه با خاک متفاوت

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهشهای زراعی ایران، دوره: 16، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JFCR-16-1_015
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 306
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

الیاس آرزمجو

دانشگاه بیرجند

محمد علی بهدانی

دانشگاه بیرجند

سهراب محمودی

دانشگاه بیرجند

بهزاد صادق زاده

موسسه تحقیقات کشاورزی دیم کشور

چکیده

روی (Zn) و آهن (Fe) از عناصر ریزمغذی ضروری برای رشد گیاه و انسان هستند و کمبود آن‌ها در رژیم غذایی، یک مشکل بزرگ تغذیه‌ای در دنیا به‌حساب می‌آید. به منظور بررسی اثر محلول‌پاشی فرم‌های مختلف روی و آهن بر اجزای عملکرد، صفات فنولوژیک، مورفولوژیک و عملکرد دانه برخی ارقام گندم در دو منطقه با خصوصیات خاک متفاوت، آزمایشی به‌صورت فاکتوریل در قالب بلوک‌های کامل تصادفی با سه تکرار و در سال زراعی 95-1394 به اجرا درآمد. عوامل مورد بررسی عبارت بودند از: ارقام گندم (شامل روشن و بک‌کراس روشن (ارقام قدیمی)، بم و افق (ارقام جدید))، مصرف روی در سه سطح محلول‌پاشی با آب (شاهد)، سولفات‌روی و کلات‌روی و مصرف آهن نیز در سه سطح محلول‌پاشی با آب (شاهد)، سولفات‌آهن و کلات‌آهن (معادل 5/2 کیلوگرم در هکتار). نتایج نشان داد که ارقام جدید از ارتفاع و طول پدانکل کم‌تر و طول دوره پر شدن دانه، طول سنبله، تعداد دانه در سنبله، عملکرد دانه و شاخص برداشت بیشتری برخوردار بودند. محلول‌پاشی روی و آهن منجر به بهبود خصوصیات رشدی و عملکرد دانه شد و محلول‌پاشی سولفات‌روی و سولفات‌آهن در هر دو منطقه مورد بررسی (به‌خصوص در منطقه امیرآباد با شوری و pH بیشتر خاک) نتیجه بهتری در مقایسه با فرم کلاته این عناصر داشت. درنهایت با توجه به نتایج این تحقیق، کشت ارقام جدید بم و افق و محلول‌پاشی فرم‌های سولفاته روی و آهن برای تولید گندم در شرایط اقلیمی مشابه توصیه می‌گردد.

کلیدواژه ها

اجزای عملکرد, شوری, عملکرد دانه, عناصر ریزمغذی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.