ارزیابی خصوصیات کمی و کیفی ژنوتیپ‏های جدید کینوا در کشت بهاره در منطقه کرج

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهشهای زراعی ایران، دوره: 18، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JFCR-18-4_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 439
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمود باقری

موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی، کرج

زینب عنافجه

بخش تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اهواز

ساسان کشاورز

موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی، کرج

بیژن فولادی

موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران

چکیده

کینوا با نام علمی Chenopodium quinoa Willd. بومی مناطق آند قاره آمریکا می‏باشد. ژنوتیپ‏های مختلف کینوا تنوع بالایی از نقطه نظر صفات مختلفی چون حساسیت به طول روز، موارد مصرف، اندازه و رنگ بذر، میزان مواد تغذیه‏ای و ضدتغذیه‏ی دانه، تحمل به تنش‏های زیستی و غیرزیستی دارا هستند. با توجه به اهداف توسعه‏ای کینوا در کشور، نیاز به ژنوتیپ‏های جدید بسیار ملموس می‏باشد. در این پروژه سیزده ژنوتیپ جدید کینوا شامل ژنوتیپ‏های Atlas ,EQ101, EQ102, EQ103, EQ104, EQ105, EQ106, Amiralla Marangani, Amiralla Sacaca, Blanka Dejunine, Kancolla, Salsada Inia, Rosada De Huncaya در قالب طرح بلوک‏های کامل تصادفی در سه تکرار و به مدت دو سال 1398-1397 در ایستگاه تحقیقاتی موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر کرج مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که ژنوتیپ EQ101، بالاترین عملکرد دانه و ارتفاع بوته، بیشترین درصد پروتئین دانه و کمترین میزان ساپونین را به خود اختصاص داد. ژنوتیپ‏های EQ103 زودرس‏ترین و ارقام Marangani،Kancolla ، Rosada و Salsada دیررس‏ترین ارقام بودند. از طرفی ژنوتیپ EQ105 بالاترین درصد روغن دانه را داشت. ژنوتیپ Marangani نیز ضخیم‏ترین ساقه را در بین تمامی ژنوتیپ‏ها دارا بود. در مجموع نتایج این آزمایش نشان داد که تمامی ژنوتیپ‏های مورد مطالعه سازگار با کشت بهاره در منطقه کرج هستند.

کلیدواژه ها

ساپونین, عملکرد دانه, کشت بهاره

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.