تاثیر آموزش‌های کاردانی علمی-کاربردی در کسب مهارت‌های شغلی دانش‌آموختگان مرکز آموزش عالی امام خمینی

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش مدیریت آموزش کشاورزی، دوره: 10، شماره: 44
  • کد COI اختصاصی: JR_ITVHE-10-44_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 394
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ندا علیزاده

عضو هیات علمی سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی

حسن علی پور

دانشیار سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی

سید داود حاجی میررحیمی

عضو هیات علمی مرکز آموزش عالی امام خمینی

سید جلال الدین بصام

دانشیار موسسه آموزش عالی علمی کاربردی جهادکشاورزی

عبداله مخبر

استادیار مرکز آموزش عالی امام خمینی

امیر حاجی احمدی

استادیار موسسه آموزش عالی علمی کاربردی

چکیده

بررسی وضعیت اشتغال دانش‌آموختگان مراکز آموزش‌عالی، یکی از شاخص‌های مهم در اثرگذاری دوره‌های ‏آموزشی، در راستای ارتقای توان اشتغال‌پذیری افراد است. از این رو هدف این پژوهش، بررسی تاثیر ‏دوره‌های آموزشی‌علمی‌کاربردی مرکز آموزش عالی‌امام خمینی- به عنوان بزرگترین مرکز آموزشی ‏وزارت‌جهادکشاورزی- در کسب مهارت‌های شغلی‌دانش‌آموختگان مرکز است. جامعه آماری عبارت‌اند از ‏دانش‌آموختگان‌کاردانی‌کشاورزی این مرکزدر یک فاصله زمانی پنج‌ساله (‏N=325‎‏). به همین منظور 170 ‏دانش‌آموخته به روش نمونه‌گیری طبقه‌ای با انتساب متناسب، به عنوان نمونه تحقیق انتخاب شدند. ‏داده‌ها با استفاده از پرسشنامه‌ای استاندارد، برگرفته از مدل ارزیابی تاثیرگذاری آموزشی کریک پاتریک، در ‏دو بخش تعیین وضعیت اشتغال دانش ‌آموختگان و تعیین تاثیر آموزش‌های ارایه شده در کسب ‏مهارت‌های علمی و مهارتی گرد‌آوری شده است. مطابق نتایج تحقیق، حدود 64 درصد دانش‌آموختگان ‏بیان کردند که شاغل‌اند. نتایج بررسی تاثیر دوره‌های آموزشی بر کسب مهارت‌های علمی و مهارتی ‏دانش‌آموختگان بر پایه مدل کریک‌پاتریک (چهار سطح واکنش، یادگیری، عملکرد شغلی و رفتار در محیط ‏کار) مشخص کرد که واکنش 43 درصد از دانش‌آموختگان کاردانی نسبت به دوره‌های آموزشی‎ ‎گذرانده ‏شده، متوسط بوده است. 77 درصد دانش‌آموختگان، سطح یادگیری خود را از دوره‌های آموزشی در حد ‏متوسطی بیان کردند. عملکرد شغلی در بین 44 درصد دانش آموختگان در سطح متوسط به دست آمد و ‏در نهایت 59 درصد دانش‌آموختگان نیز بیان کردند که تغییر پذیری رفتاریشان نسبت به افرادی که آموزش ‏ندیده بودند، بیشتر بوده است. درنهایت دیگر یافته‌های تحقیق، اشتغال دانش‌آموختگان کاردانی در این ‏دوره پنج‌ساله، دارای رشد چهار درصدی بوده است. نتایج معادله‌های ساختاری (‏SEM‏) نیز مشخص کرد ‏که از بین چهار سطح مدل کریک پاتریک به جز سطح واکنش، سه سطح دیگر(یادگیری، عملکرد و رفتار) ‏تاثیر بیشتری در مشخص کردن تاثیردوره‌های آموزشی مرکز آموزش عالی امام خمینی در کسب ‏توانائی‌های مهارتی دانش آموختگان این مرکز داشته است.‏

کلیدواژه ها

اثربخشی آموزشی, اشتغال, علمی‌کاربردی, کریک پاتریک, دانش آموختگان‎ ‎‏ کشاورزی.‏

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.