تحلیلی بر پیامدهای تغییر ساختاری در آموزش ابتدایی از منظر خودپنداره، اخلاق‌مداری، اعتماد و انسجام اجتماعی، و نگرش مثبت به مدرسه در دانش‌آموزان پایه ششم

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: فصلنامه اندیشه های نوین تربیتی، دوره: 15، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JONTOE-15-4_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 329
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مرتضی فلاحی

کارشناسی ارشد برنامه ریزی درسی، دانشگاه کاشان

سید احمد مدنی

گروه علوم تربیتی، دانشکده علوم انسانی، دانشگاه کاشان، کاشان، ایران

محمدرضا تمنایی فر

گروه روانشناسی، دانشکده علوم انسانی، دانشگاه کاشان، کاشان، ایران

چکیده

بر اساس ساختار جدید 3-3-6 در نظام آموزشی، پایة ششم در مقطع ابتدایی تلفیق شده و هم اکنون در اکثر شهرها دو دسته از مدارس ابتدایی تک‌دوره و دودوره وجود دارد. هدف این تحقیق بررسی وضعیت اعتماد اجتماعی، نگرش به مدرسه، خودپنداره، خشونت و خودپنداره دانش‌آموزان پایة ششم در ساختار جدید آموزش ابتدایی (مدارس تک‌دوره و دودوره) است. داده‌های این پژوهش از مدارس دولتی در شهرستان کاشان گردآوری شده است. ابزار گردآوری داده‌ها «مقیاس دانش‌آموزان مدرسه» بود که در آن نُه مولفة اصلی برای واکاوی رفتارها و نگرش‌های دانش‌آموزان وجود دارد. تحلیل‌ها نشان داد دو عامل ترکیب مدرسه و ساختار مدرسه تأثیر چندمتغیرة معناداری بر متغیرهای وابسته دارند. در مدارس پسرانة شش‌پایه، میزان رفتارهای خشونت‌آمیز به طور معناداری بیش از مدارس پسرانة تک‌دوره است. همچنین، نمرات اخلاق‌مداری ششمی‌ها در مدارس دووره به طور معناداری کمتر از مدارس تک‌دوره است. از طرف دیگر، نمرات خودپندارة پسران پایة ششم در مدارس دودوره به طور معناداری بیش از همتایان ایشان در مدارس تک‌دوره است. به همین ترتیب، نمرات دخترانِ مدارس شش‌پایه در مؤلفه‌های اعتماد و انسجام اجتماعی، نگرش مثبت به مدرسه، خودپنداره، و اخلاق‌مداری، نسبت به همتایان ایشان در مدارس تک‌دوره بیشتر است و البته، به طور معناداری، بیشتر قربانی رفتارهای خشونت‌آمیز شده‌اند. در تحلیل نهایی، به نظر می‌رسد تغییر به ساختار 3-3-6 در مدارس دخترانه با پیامدهای منفی کمتری همراه بوده است.

کلیدواژه ها

ترکیب ساختاری مدرسه, رفتارهای خشونت‌آمیز, خودپنداره, پیشرفت تحصیلی, اعتماد و انسجام اجتماعی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.