روش پیشنهادی نوین و کم‌هزینه در محاسبه احتمال خرابی مسائل مبتنی بر روش مونت کارلو

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: فصلنامه مدل سازی در مهندسی، دوره: 16، شماره: 54
  • کد COI اختصاصی: JR_JME-16-54_014
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 399
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حامد قوهانی عرب

گروه مهندسی عمران، دانشگاه سیستان و بلوچستان، زاهدان، ایران

محمد رضا قاسمی

دانشگاه سیستان و بلوچستان

چکیده

در سال‌های اخیر ارزیابی قابلیت اطمینان سازه‌ها از جمله مباحث رو به گسترش و نیز مورد توجه پژوهشگران سازه بوده است. در این شاخه از مهندسی عمران، برآورد احتمال خرابی سازه با درنظرگرفتن عدم قطعیت‌های احتمالی درپارامترهای مقاومت و بار در فرآیند مدل‌سازی و طراحی سازه‌ها مورد بررسی قرار می‌گیرد. به شکل معمول، ارزیابی دقیق احتمال خرابی توسط روش شبیه‌سازی مونت کارلو انجام می‌پذیرد که مستلزم انجام مدل‌سازی و هزینه زیاد جهت شبیه‌سازی و متعاقباً برآورد احتمال خرابی سازه مورد بررسی است. در مقاله حاضر بر مبنای روش شبیه‌سازی مونت کارلو، روشی موثر ارائه شده است که دفعات انجام مدل‌سازی سازه جهت برآرود احتمال خرابی را به شکل مطلوبی کاهش داده است. در این روش از مفهوم حداقل فاصله ناحیه خرابی از مبدا، در روش FORM به عنوان معیاری برای تشخیص سلامت نمونه‌ها استفاده شده است. سپس با ارائه زیربازه‌هایی در لایه‌های مختلف جهت گروه‌بندی نمونه‌های تولید شده در روش مونت کارلو، امکان کاهش دفعات مدل‌سازی با کنترل خطای احتمالی و دقتی مناسب فراهم آورده شده است. به منظور بررسی کارایی و توانمندی روش پیشنهادی، مثال‌های عددی و مهندسی با توابع حالت حدی پیچیده توسط روش پیشنهادی مورد بررسی قرار گرفته و نتایج حاصله با روش‌های متداول قابلیت-اطمینان مقایسه گردیده‌اند. نتایج بیانگر دقت بالای روش پیشنهادی علی‌رغم کاهش زیاد دفعات مدل‌سازی سازه نسبت به شبیه‌سازی مونت کارلو می‌باشد.

کلیدواژه ها

احتمال خرابی, تابع حالت حدی, روش مونت کارلو, حذف نمونه‌ها, زیربازه, روش FORM

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.