بررسی پتانسیل وقوع زمین لغزش در حوضه آبریز وانق با استفاده از فرایند تحلیل شبکه ای و GIS

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: ششمین کنگره بین المللی جغرافیدانان جهان اسلام
  • کد COI اختصاصی: ICIWG06_014
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 400
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

توحید رحیم پور

دانشجوی دکتری ژئومورفولوژی، دانشکده برنامه ریزی و علوم محیطی، دانشگاه تبریز

محمدحسین رضائی مقدم

استاد گروه ژئومورفولوژی، دانشکده برنامه ریزی و علوم محیطی، دانشگاه تبریز

چکیده

حوضه آبریز وانق در استان آذربایجان شرقی و در شمال غرب ایران واقع شده است. هدف از این تحقیق ارزیابی این حوضه از نظر پتانسیل خطر وقوع زمین لغزش با استفاده از فرآیند تحلیل شبکه ای و سیستم اطلاعات جغرافیایی می باشد. برای نیل به این هدف، لایه های اطلاعاتی مربوط به 11 فاکتور مؤثر در وقوع زمین لغزش شامل زمین شناسی، بارش، شیب، فاصله از رودخانه، تراکم آبراهه، کاربری اراضی، پوشش گیاهی، ارتفاع، جهت شیب، فاصله از گسل و تراکم گسل با استفاده از نرم افزتر ArcGIS تهیه شدند. سپس با استفاده از روش فرآیند تحلیل شبکه ای و نرم افزار Super Decisions ، وزن دهی به عوامل صورت گرفت. نتایج به دست آمده از تحقیق حاضر نشان داد که وزن معیارهای یازدهگانه مذکور به ترتیب 0/291، 0/187، 0/104، 0/079، 0/055، 0/040، 0/026، 0/022 است. درنهایت، با تلفیق این لایه ها با توجه به وزنشان در محیط GIS، نقشه ی پهنه بندی خطر وقوع زمین لغزش به دست آمد. نقشه پهنه بندی از لحاظ خطر وقوع زمین لغزش، حوضه را به پنج طبقه ی خطر خیلی زیاد ( 18 کیلومترمربع)، زیاد ( 150 کیلومترمربع)، با خطر متوسط ( 110 کیلومترمربع)، کم ( 88 کیلومترمربع) و خیلی کم ( 55 کیلومترمربع) تقسیم نموده است، که نواحی با خطر زیاد بیشترین مساحت حوضه را در بر می گیرد. ارزیابی دقت نقشه پهنه بندی تهیه شده از مدل ANP با نقشه نقاط لغزشی رخ داده در منطقه نشان داد که حدود 67 درصد لغزش ها در مناطق با خطر زیاد اتفاق افتاده است که نشان دهنده قابلیت مناسب مدل ANP در تهیه نقشه خطر وقوع زمین لغزش در حوضه مورد مطالعه می باشد.

کلیدواژه ها

زمین لغزش، فرآیند تحلیل شبکه ای، GIS، حوضه آبریز وانق

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.