فرایندهای واجی همخوانی در واژه‌های مشترک بین زبان فارسی معیار و زبان هورامی (گویش هورامان تخت)

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: فصلنامه مطالعات زبان و گویش های غرب ایران، دوره: 1، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JLW-1-4_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 314
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سید مهدی سجادی

دانشجوی کارشناسی ارشد، دانشگاه تربیت مدرس

عالیه کرد زعفرانلو کامبوزیا

دانشیار، دانشگاه تربیت مدرس

چکیده

هدف از نگارش این مقاله، بررسی و توصیف فرایندهای واجی همخوانی در واژه­ های مشترک بین زبان فارسی معیار و زبان هورامی (گویش هورامان تخت)، یکی از زبان­ های ایرانی نو شاخۀ شمال غربی، است. برای گردآوری و ثبت داده ­ها، از ده گویشور بومی بی­سواد و با­سواد از زن و مرد در سنین بین 30 تا 80 سال در حدود 5 ساعت بهره گرفته شده است. از شمّ زبانی یکی از نگارندگان که گویشور بومی این گویش است و همچنین منابع مکتوب در این زمینه به عنوان پیشینۀ پژوهش استفاده شده است. داده­ ها در چارچوب نظریۀ واج­ شناسی زایشی تحلیل و بر اساس الفبای آوانویسی بین ­المللی «­IPA» آوانگاری شده­ اند. روش پژوهش به صورت توصیفی-تحلیلی است. با بررسی داده­ ها انواع فرایندهای واجی همخوانی از قبیل همگونی، حذف، درج، تقویت، تضعیف و قلب مورد بررسی قرار گرفته­ اند. پر­بسامدترین فرایندهای واجی همخوانی به ترتیب حذف، تضعیف و همگونی و کم بسامدترین آنها، درج، قلب و تقویت هستند.

کلیدواژه ها

زبان هورامی, گویش هورامان تخت, واج‌شناسی زایشی, همگونی, حذف, تضعیف, تقویت

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.