ارائه مدل بهینه سازی چندهدفه مکان یابی تسهیلات امدادرسانی در شرایط بحران

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: هفدهمین کنفرانس بین المللی مهندسی صنایع
  • کد COI اختصاصی: IIEC17_112
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 555
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

امیرمسعود سلطان زاده

کارشناسی ارشد مهندسی صنایع، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شمال

وحید برادران

دانشیار گروه مهندسی صنایع، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شمال

چکیده

در این پژوهش مساله مکان یابی تسهیلات امدادرسانی به صورت سلسله مراتبی با درنظرگرفتن احتمال مسدود شدن مسیرها در هنگام وقوع بحران و ایمنی مسیرها و زمان رسیدن تسهیلات امدادرسانی در شرایط بحران مورد مطالعه قرار گرفته است. احداث تسهیلات در مکان مناسب به منظور تامین تقاضای آسیب دیدگان مقدار زیادی سرمایه و بودجه به خود اختصاص می دهد و در طراحی آنها می بایست دوره زمانی بلند مدت در نظر گرفته شود. برای حل این مشکل، در این تحقیق یک مدل بهینه سازی چندهدفه به منظور کمینه سازی مجموع هزینه های قبل از بحران شامل هزینه های استقرار تسهیلات و هزینه های استفاده از مسیرها و همچنین کمینه سازی مجموع هزینه های بعد از بحران شامل هزینه های حمل و نقل در طول مسیرهای شبکه طراحی شده است. همچنین بررسی ایمنی مسیر و کاهش زمان رسیدن تسهیلات بحرانی به مناطق آسیب دیده به عنوان یک جنبه نوآوری در مدل مورد بررسی قرار می گیرد. به منظور بررسی صحت عملکرد مدل ریاضی، یک مثال عددی در ابعاد کوچک با استفاده از حل کننده CPLEX انجام شده و تحلیل حساسیت لازم توضیح داده شده است. با توجه به اینکه مساله مکان یابی تسهیلات از رده مسائل NP-hard است، به منظور حل نمودهای عددی در ابعاد دنیای واقعی از دوالگوریتم فراابتکاری استفاده شده تا بتوان تحلیل های عددی را به صورت موثر مورد بررسی قرار داد. طبق نتایج حاصله مشاهده می شود که الگوریتم سنجاقک دارای بهترین کارایی نسبی سایر الگوریتم های توسعه داده شده است. استفاده از نتایج این پژوهش می تواند به عنوان یک ابزار مدیریتی کارآمد در سازمان های متولی مدیریت در شرایط بحرانی مورد استفاده قرار گیرد

کلیدواژه ها

مکان یابی سلسله مراتبی، مدیریت بحران، مدل بهینه سازی چندهدفه، الگوریتم های فراابتکاری

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.