شناسایی و تبیین ابعاد آموزش ایمنی کودکان در حوادث غیرمترقبه

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: فصلنامه علمی پژوهشی طب انتظامی، دوره: 9، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_TEB-9-4_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 381
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مجتبی سرهنگی کادیجانی

Department of Educational Sciences, Islamshahr Branch, Islamic Azad University, Islamshahr, Iran

علیرضا عراقیه

Department of Educational Sciences, Islamshahr Branch, Islamic Azad University, Islamshahr, Iran

پری سوسهابی

Department of Educational Sciences, Islamshahr Branch, Islamic Azad University, Islamshahr, Iran

علیرضا صادقی

Department of Psychology, Faculty of Educational Sciences and Psychology, Allameh Tabatabaei University, Tehran, Iran

امیرحسین مهدیزاده

Department of Educational Sciences, Islamshahr Branch, Islamic Azad University, Islamshahr, Iran

چکیده

اهداف: کودکان از آسیب‌پذیرترین افراد در برابر حوادث غیرمترقبه محسوب می‌گردند و آموزش و ارتقاء توانمندی‌ها و مهارت‌های کودکان در زمینه ایمنی از مهم‌ترین شاخص‌های سطح سلامت و امنیت یک جامعه می‌باشد. از این رو هدف پژوهش حاضر شناسایی و تبیین ابعاد آموزش ایمنی کودکان در حوادث غیرمترقبه و ارائه راهکارهای لازم بود. مواد و روش‌ها: در این پژوهش از مطالعه تطبیقی "George F. Bereday"، شامل چهار مرحله توصیف، تفسیر، همجواری و مقایسه استفاده شد. در هر مرحله به توصیف هر یک از عوامل مورد تحقیق به صورت جداگانه پرداخته شد. این پژوهش تطبیقی، با تحلیل برنامه درسی ایمنی در کشورهایی که از نظر "یونیسف" در بحث ارتقاء فرهنگ ایمنی با هدف کاهش خسارات ناشی از بلایای طبیعی دارای برنامه آموزشی جامعی در برنامه درسی خود بوده‌اند (ژاپن، فرانسه، روسیه، ترکیه، گرجستان و بنگلادش)، با استفاده از روش نمونه‌گیری هدفمند انجام شد. یافته‌ها: کشورهای موردمطالعه (ژاپن، فرانسه، روسیه، ترکیه، گرجستان و بنگلادش) ابعاد آموزش فرهنگ ایمنی را در برنامه درسی دانش‌آموزان به ۴ بعد اصلی: رویکردهای ادغام، روش‌های یادگیری، روش‌های ارزشیابی و توسعه حرفه‌ای معلمان تقسیم‌بندی نموده‌ بودند. نتیجه‌گیری: از مقایسه مؤلفه‌های استخراج‌شده از کشورهای منتخب با ایران مشخص گردید که در برنامه درسی ایران به برخی از مؤلفه‌ها مانند آموزش کمک‌های اولیه پس از حادثه (ترکیه)، مهارت‌های آموزش بهداشت و ارتقای سلامت (گرجستان) و نحوه کنترل و رفتار در حوادث، کمتر یا اصلاً توجهی نشده است. حال آنکه آموزش و ارتقاء توانمندی‌ها و مهارت‌های کودکان در زمینه ایمنی از مهم‌ترین شاخص‌های ایمنی کودکان محسوب شده و توجه به این ابعاد با پیشگیری از وقوع حادثه کمک شایانی در انجام مطلوب مأموریت‌های اورژانسی، انتظامی و امدادی ایفا خواهد نمود.

کلیدواژه ها

Safety, Health, Education, Child, Prevention, Emergencies, ایمنی, سلامتی و بهداشت, آموزش, کودکان, پیشگیری, حوادث غیرمترقبه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.