پیاده‌سازی روش واکاوی ریسک خطاهای انسانی (SPAR-H) در عملیات پیگرانی خطوط لوله انتقال گاز

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: مجله مهندسی بهداشت حرفه ای، دوره: 6، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JOHE-6-3_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 355
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مصطفی میرزایی علی آبادی

Hamadan University of Medical Sciences

رضا اسمعیلی

Hamadan University of Medical Sciences

ایرج محمدفام

Hamadan University of Medical Sciences

مریم اشرفی

Amirkabir University of Technology

چکیده

سابقه و هدف: عملیات بازرسی خطوط لوله (PIG: Pipeline Inspection Gauges) که عملیات پیگرانی نامیده می‌شود، یک روش نظارت آنلاین برای حفظ ساختار و عملکرد خط لوله در شرایط سالم و ایمن می‌باشد. این عملیات نیاز به تعامل زیاد انسان و ماشین دارد؛ از این رو نسبت به خطاهای انسانی حساس بوده و این امر می‌تواند منجر به عواقب فاجعه‌باری از جمله مرگ افراد شود. مواد و روش‌‌ها: مطالعه توصیفی حاضر به‌منظور برآورد احتمال خطای انسانی در عملیات پیگرانی در یک شرکت انتقال گاز در ایران انجام شد. ابتدا تجزیه و تحلیل سلسله‌مراتبی وظیفه (HTA: Hierarchical Task Analysis) از طریق پیاده‌روی، مشاهده وظایف عملیات پیگرانی و انجام مصاحبه با اپراتورهای شاغل در این عملیات انجام شد. در ادامه برای ارزیابی احتمال خطای انسانی، روش واکاوی ریسک خطاهای انسانی (SPAR-H: Standardized Plant Analysis Risk Human Reliability Analysis) مورد استفاده قرار گرفت. یافته‌ها: در پژوهش حاضر روش SPAR-H در عملیات پیگرانی پیاده‌سازی شد و میانگین احتمال بروز خطای انسانی معادل 218/0 محاسبه گردید. شایان ذکر است که میانگین احتمال بروز خطای انسانی در زیروظیفه "بازکردن شیر بای‌پس به‌منظور کاهش فشار" به‌عنوان زیروظیفه‌ای با حداکثر احتمال خطای انسانی (841/0) شناخته شد. نتیجه‌گیری: روش SPAR-H یک ابزار مفید و کاربردی برای متخصصان به‌منظور محاسبه احتمال بروز خطای انسانی است. براساس نتایج مطالعه حاضر برخی از اقدامات پیشگیرانه به‌منظور کاهش احتمال بروز خطای انسانی پیشنهاد گردید که عبارت بودند از: استفاده از دستورالعمل‌های واضح و مشخص برای انجام عملیات و اتوماسیون‌سازی فرایندهای ارسال و دریافت توپک پیگرانی.

کلیدواژه ها

Human Error, Pigging Operation, Pipeline Inspection Gauges, Standardized Plant Analysis Risk-human Method, پیگرانی؛ خطای انسانی؛ روش واکاوی ریسک خطاهای انسانی؛ عملیات بازرسی خطوط لوله

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.