بررسی متغیرهای روانشناختی به عنوان پیش‌بین‌های حادثه‌دیدگی در کارکنان عملیاتی شرکت ملی حفاری ایران

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: مجله مهندسی بهداشت حرفه ای، دوره: 5، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JOHE-5-3_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 277
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی مظفر

shahid chamran university of ahvaz

عبدالکاظم نیسی

shahid chamran university of ahvaz

نسرین ارشدی

shahid chamran university of ahvaz

چکیده

مقدمه: حوادث ناشی از کار به عنوان یکی از مهمترین فاکتورهای مهم بهداشتی، اجتماعی و اقتصادی در جوامع صنعتی و در حال توسعه مطرح شده و به عنوان سومین عامل مرگ و میر در جهان به شمار می­رود در راستای کاهش این حوادث، پژوهش حاضر با هدف بررسی نارسایی شناختی، هوشیاری ایمنی و خستگی به عنوان پیش‌بین‌های حادثه‌‌دیدگی کارکنان صف شرکت ملی حفاری ایران انجام شد. روش بررسی: طرح پژوهش حاضر همبستگی از نوع پیش­بین است که با هدف پیش­بینی عضویت گروهی کارکنان (حادثه­دیده و حادثه­ندیده) و دست­یابی به معادله ممیز طراحی شده است. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه کارگران صف شرکت­ ملی حفاری ایران واقع در اهواز بود. 260 نفر از افراد با روش نمونه‌گیری تصادفی ساده به عنوان نمونه انتخاب شدند. متغیرها به وسیله­ پرسشنامه­­های نارسایی شناختی (برادبنت، 1982)، هوشیاری ایمنی (وستیبی و لی، 2003) و خستگی (چالدر و همکاران، 1993) مورد سـنجش قـرار گرفتند. یافته‌ها: داده­ها از طریق روش تحلیل ممیز و با استفاده از نرم‌افزار SPSS-16 تحلیل شدند. نتایج پژوهش نشان داد که متغیرهای نارسایی شناختی، هوشیاری ایمنی و خستگی به ترتیب در سطح 0/011P< ، 0/001P< و 0/011P< معنادار می‌باشند و هر سه متغیر می‌تواند امکان حادثه‌دیدگی کارکنان را پیش‌بینی نمایند. نتیجه‌گیری: باتوجه به نتایج پژوهش پیشنهاد می‌شود به منظور کاهش میزان حادثه‌دیدگی کارکنان، متغیرهایی همچون نارسایی شناختی، هوشیاری ایمنی و خستگی در کارکنان  مورد آزمون و بررسی قرار گرفته و در محیط های کاری حادثه زا از کارکنانی با نمرات نارسایی شناختی و خستگی کمتر و هوشیاری ایمنی بالاتر استفاده گردد.

کلیدواژه ها

Keywords: Accident–Involvement, Cognitive Failure, Safety Consciousness, Fatigue., کلید واژه‌ها: حادثه‌دیدگی, نارسایی شناختی, هوشیاری ایمنی, خستگی.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.