بررسی علل حوادث ایمنی در انبارهای نفتی با استفاده از ابزار درخت خطا

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: پنجمین کنفرانس بین المللی تکنیک های توسعه پایدار در مدیریت و مهندسی صنایع با رویکرد شناخت چالش های دائمی
  • کد COI اختصاصی: SDTIM05_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 421
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عبداله اردشیر

عضو هیئت علمی( دانشیار) دانشکده عمران دانشگاه صنعتی امیرکبیر( پلی تکنیک تهران)

اقبال شاکری

عضو هیئت علمی( استادیار )دانشکده عمران دانشگاه صنعتی امیرکبیر( پلی تکنیک تهران)

شجاعیه محمد

کارشناسی ارشد مهندسی و مدیریت ساخت، دانشکده عمران دانشگاه صنعتی امیرکبیر( پلی تکنیک تهران)

جواد ویس کرمی

رییس ایمنی و آتش نشانی شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران

چکیده

صنایع نفتی شبکه ی گسترده ای از صنایع به هم پیوسته شامل استخراج، انتقال، پالایش و توزیع فرآورده های نفتی هستند که اختلال در هر بخش از این زنجیره، بخش های بالا و پایین دستی خود را تحت تأثیر قرار می دهد. وقوع حادثه در صنایع نفتی بخش جدایی ناپذیر آن است اما وقوع حتی یک حادثه بزرگ می تواند مسبب بروز فاجعه ای عظیم باشد که پذیرش تبعات آن ممکن نیست. تجربیات سالیان طولانی عمر صنعت نفت و حوادث هولناک رخ داده در آن موجب گردیده است تا مدیریت ایمنی در بخش های مختلف صنایع نفتی مورد توجه بسیار قرار گیرد و واحد ایمنی را تبدیل به یکی از حیاتی ترین بخش های این سازمان ها نماید. انبارهای نفت به عنوان محل ذخیره و توزیع فرآورده های پالایشگاهی محل انباشت حجم زیادی از مواد اشتعال زا است که از حیث استراتژیک و پدافند غیرعامل حائز اهمیت زیادی، به خصوص در مواقع بحران هستند. پیاده سازی سیستم های مدیریت ریسک و ایمنی سابقه طولانی در تأسیسات انبارهای نفت دارد و سطح خطرات عظیم را تا حد قابل قبولی مدیریت کرده است. با وجود این نرخ وقوع حوادث در انبارهای نفت همچنان بالاست و طی سال های اخیر تغییر محسوسی نداشته است. این رساله با هدف کاهش نرخ وقوع حوادث و به دنبال آن کاهش نرخ تلفات انسانی و مالی، به بررسی عوامل ریشه ای ایجاد خطرات با استفاده از ابزار درخت خطا پرداخته است. عوامل ریشه ای حوادث با کمک اطلاعات حوادث ثبت شده در شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران به دست آمده اند و دسته بندی شده اند. دسته بندی ارائه شده کمک می کند تا سهم هر بخش از وقوع حادثه با بررسی کارشناسان ایمنی بعد از حادثه به خوبی تعیین گردد و برای برنامه ریزی های آتی جهت کاهش ریسک ها مورد استفاده قرار گیرد.

کلیدواژه ها

مدیریت ریسک، درخت خطا، ایمنی، انبار نفت

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.