مقایسه آثار و احکام تخلف از شرط در عقد نکاح با عقود دیگر

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: سومین کنگره بین المللی تحقیقات بین رشته ای در علوم انسانی اسلامی، فقه، حقوق و روانشناسی
  • کد COI اختصاصی: HUMANITY03_016
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1105
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حدیث نعمتی حویق

کارشناس ارشد، رشته حقوق خصوصی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد رشت، ایران

چکیده

در عقود ممکن است اراده به پاره ای تعهدات فرعی که خارج از ارکان و عناصر اصلی قرارداد است نیز تعلق گیرد این تعهدات فرعی را شروط ضمن عقد می گویند. با توجه به اختصاص بخش جداگانه ای نسبت به نکاح در قانون مدنی، این مسئله مطرح می گردد که آیا همه شروط ضمن عقاید یعنی صفت، نتیجه و فعل در نکاح هم مطرح می گردد و اگر جواب مثبت است ممکن است تفاوت ها و تشابهاتی در احکام و آثار داشته باشند. با توجه به اطلاق ماده 1119 قانون مدنی می توان همه شروط را در قالب نکاح هم مطرح کرد ولی از نظر احکام و آثار، تفاوت هایی دیده می شود. قانون مدنی ماده صریحی در مورد تخلف از شرط نتیجه و فعل و آثار در نکاح ندارد ولی با توجه به حفظ بنیان خانواده، تخلف از هر شرطی را نمی توان موجب فسخ دانست بنابراین در نکاح می توان تقاضای مطالبه ی خسارت و جبران آن را نمود ولی در عقود دیگر تخلف از شرط نتیجه با توجه به ماده 240 ق.م. فسخ معامله و در تخلف از شرط فعل مواد 237 تا 239 ق.م. ابتدا رجوع به حاکم و تقاضای اجبار را بیان می کنند و اگر اجبار ممکن نبود فسخ معامله را در پی خواهد داشت. ولی در مورد تخلف از شرط صفت در نکاح در قانون مدنی ماده صریحی وجود دارد و آن فسخ نکاح است. (ماده 1128 ق.م) و با توجه به ماده 235 ق.م. در عقود دیگر هم تخلف از شرط صفت فسخ معامله را در پی خواهد داشت. در این تحقیق به مقایسه و بررسی این موضوع پرداخته می شود.

کلیدواژه ها

نکاح، شرط نتیجه، شرط فعل

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.