زمینه ها و چالش های قانونی در انتقال مدیریت شبکه های آبیاری به تشکل های آب بران(مطالعه موردی: شبکه آبیاری دشت قزوین)

  • سال انتشار: 1385
  • محل انتشار: کارگاه فنی مدیریت، بهره برداری و نگهداری شبکه های آبیاری و زهکشی
  • کد COI اختصاصی: TWMOMIDN01_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1243
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهرداد شیخ حسینی

کارشناس دفتر فنی شرکت آب منطقه ای قزوین

عبدالامیر کاکاحاجی

سرپرست دفتر فنی شرکت آب منطقه ای قزوین

سیداحمد سینایی

کارشناس شرکت بهره برداری از شبکه آبیاری دشت قزوین

چکیده

در ایران نظام های صنفی همواره مربوط به مشاغل صنعتی و پیشه وری بوده است که در شهرها متمرکزبوده اند و در بیشتر متون، واژه صنف و گروه های شهری در کنار یکدیگر استفاده شده اند. متأسفانه کشاورزان و صنعت گران روستائی از همان آغاز فاقد تشکل بوده اند. این ضعف در شکل پذیری گرو ههای کشاورزان هنوز هم ادامه دارد و به همین دلیل می توان گفت گروه های کشاورزی کمترین قدرت را در شاخص های سیاسی و قانونگذاری کشور در تمامی اعصار داشته و دارند . شواهد تاریخی نشان می دهد که بخش کشاورزی ایران از نظر تعداد و تنوع تش کل های اجتماعی - صنفی ضعیف ترین بخش اقتصادی و اجتماعی کشور بوده است . در مقایسه پیشه وران ، بازرگانان و تجار از دوران باستان در جامعه ایران متشکل و صاحب نفوذ بوده اند.با نگاهی به سیر تاریخی تدوین قوانین و آئین نامه های مرتبط با آب در می یابیم که به تدریج از اختیارات کشاورزان کاسته شده و به مسئولیت های دولت افزوده شده است . تحولات اجتماعی در دهه های اخیر از یک سو و توسعه طرح های آب و کشاورزی از سوی دیگر موجب گردیده که مسئولیت دولت در زمینه مدیریت مصرف آب گسترش یابد و به عبارت دیگر نقش مصرف کنندگان در این خصوص کمرنگ شود؛ اما تجربه این سال ها نشان داده که سازمان های دولتی و نهادهای وابسته به آنهادر اعمال مدیریت مصرف آب کشاورزی چندان موفق نبوده اند . راندمان بسیار پایین آبیاری در تأسیسات مدرن، استهلاک شدید تأسیسات و عدم توجه به تعمیر و نگهداری آنها، بی نظمی در رعا یت الگوی کشت وکاهش عملکرد محصولات از جمله مشکلاتی است که پس از مدتی در شبکه های آبیاری بروز نموده است . در سال های اخیر و در برنامه های توسعه، دولت به اهمیت مشارکت مصرف کنندگان در مدیریت بهره برداری شبکه های آبیاری توجه نموده و بدنبال راهکارهای آن بوده است. در این راستا شناسائی زمینه ها وچالش های قانونی در فرآیند شکل گیری و پایدار سازی تشکل های مصرف کنندگان آب می تواند در دستیابی به یک راهکار مناسب مفید واقع شود.

کلیدواژه ها

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.