معیار و ضابطهٔ اتلاف
- سال انتشار: 1399
- محل انتشار: فصلنامه فقه، دوره: 27، شماره: 101
- کد COI اختصاصی: JR_JFI-27-101_002
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 296
نویسندگان
دانشیار گروه حقوق خصوصی و اسلامی دانشکده حقوق دانشگاه قم, قم, ایران.
چکیده
قاعدهٔ اتلاف یکی از چند قاعدهٔ بسیار مهمی است که به وسیلهٔ آنها مسائل مربوط به ضمان و مسئولیت مدنی در فقه و حقوق اسلامی حلّ و فصل میشود. در هریک از قانون مدنی و قانون مجازات اسلامی نیز این قاعده به گونهای از مبانی و منابع ضمان و مسئولیت بهشمار آمده است. در نگاه نخست، استدلال به این قاعده دشوار به نظر نمیرسد. اما تحلیل دقیق منطقی و واقعی آن نشان میدهد که این کار مستلزم پیشنیازهای متعددی است. مهمترین چالش و مسئله در اِعمال این قاعده، تبیین مفهومشناسانهٔ «اتلاف» و بهویژه ارائهٔ معیار و ضابطهای هرچه عینیتر و کمّیتر برای آن است. هدف تحقیق حاضر حل این مسئله با روش توصیفی و تحلیلی است. ادبیات فقهی و حقوقی ما در این باب به سترگی ادبیات علمی قواعدی مانند «ضمان ید» و «نفی ضرر» نیست. لکن نتایج این پژوهش نشان میدهد که فقیهان بزرگ امامیه تلاشهای ارزشمندی جهت ضابطهمندکردن و استانداردسازی این قاعده به عمل آوردهاند. طرح و ارزیابی این دیدگاهها موجب توسعهٔ ادبیات فقهی و حقوقی ما در این زمینه میشود. برخی بر این باورند که با تصویب قانون مجازات اسلامی جدید، اتلافْ به مثابه «قابلیت استناد» به عنوان تنها مبنای ضمان و مسئولیت ناشی از جرم پذیرفته شده است، اما نگارندهٔ این مقاله با بسندهبودن این دیدگاه همدلی ندارد و بر این باور است که باید عناصر لازم برای تحقّق استناد عرفی نیز بهروشنی تبیین شود.کلیدواژه ها
قاعدهٔ اتلاف, ضمان, مسئولیت مدنی, ضابطهٔ اتلافاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.