بازشناخت اصول معماری ایرانی و استفاده از آنها در ساخت و سازهای شهری امروزی با هدف الگوبرداری هوشمندانه و نه تقلید کورکورانه

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: پنجمین همایش بین المللی عمران، معماری و شهر سبز پایدار
  • کد COI اختصاصی: CASGC05_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 311
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

الهه فتوحی قیام

فارغ التحصیل کارشناسی ارشد معماری، گروه معماری، دانشکده هنر معماری و شهرسازی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرمان

چکیده

سرزمین ما ایران در گذشته، به دفعات معماری های چندان اصیلی خلق کرده اند که مطابق با اقلیم و برگرفته از اصول معماری ایرانی بوده است. بطوری که برخی از آثار با گذشت سالیان دراز، همچنان اصیل، ماندگار، پایدار و غنی باقی مانده اند. امروزه با توسعه سریع ساخت وساز در چند دهه اخیر احساس می شود که بی نظمی و عدم هویت و تغییرات اساسی در کالبد معماری خانه های ساخته شده ایجاد شده و بسیاری از اصول معماری به فراموشی سپرده شده است. از این رو این مقاله درصدد بازشناخت اصول معماری ایرانی است که استفاده صحیح و مطلوب از آن اصول، منجر به شکل گیری ساخت و سازهای مطلوب و متناسب با هویت و اصالت ایرانی است. این تحقیق از نوع توصیفی-تحلیلی می باشد و روش گردآوری داده ها بر مبنای مطالعات کتابخانه ای است. در ابتدا به تحلیل و توصیف اصول پنج گانه معماری ایرانی پرداخته شده است. اصول معماری ایرانی نظیر مردم واری، پرهیز از بیهودگی، نیارش، خودبسندگی و درون گرایی، در ساختار معماری بناهای ایرانی و ایجاد هویتی شاخص، به وفور یافت می شود. با شناخت این اصول و تطبیق آنها با شرایط و تکنولوژی روز می توان هویت و اصالت ایرانی را زنده کرد. هدف از این تحقیق ارائه پیشنهاداتی در ساخت و سازهای شهری امروزی با الگوبرداری هوشمندانه نه تقلید کورکورانه از اصول معماری ایرانی بود، که در نهایت با بررسی نتایج ، راهکارهایی در مورد ساخت وسازهای شهری امروزی مطابق با اصول معماری ایرانی ارائه شد.

کلیدواژه ها

معماری ایرانی، اصول پنجگانه معماری ایرانی، ساخت وساز شهری، الگوبرداری هوشمندانه

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.