مکان‌یابی اکوپارک در شهرستان‌های مرکزی استان اردبیل با استفاده از مدل های تحلیل چندمعیاره

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: فصلنامه بوم شناسی کاربردی، دوره: 9، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_IJAE-9-1_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 376
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

صیاد اصغری سراسکانرود

University of Mohaghegh Ardabili

مهدی فعال نذیری

University of Mohaghegh Ardabili

الناز پیروزی

University of Mohaghegh Ardabili

چکیده

امروزه به‌علت پیشرفت‌های صنعتی و رشد فزاینده محیط‌های شهری، ایجاد اکوپارک، به عنوان مکانی که بتواند شرایط محیط زیست طبیعی را برای بشر فراهم کند، ضروری است. هدف مطالعه حاضر مکان‌یابی تطبیقی اکوپارک در سطح شهرستان‌های اردبیل، مشکین‌شهر، سرعین، نیر و نمین با استفاده از مدل‌های تحلیل چندمعیاره است. در راستای رسیدن به اهداف پژوهش، ابتدا چهار معیار و 15 زیرمعیار به‌عنوان عوامل مؤثر بر مکان‌یابی اکوپارک شناسایی شدند. سپس برای وزن‌دهی عوامل، از روش فرایند تحلیل شبکه‌ای (ANP) و برای تحلیل مدل نهایی از روش میانگین گیری وزن دار ترتیبی (OWA) به‌عنوان یکی از روش‌های تصمیم‌گیری چندمعیاره استفاده شد. نتایج حاصل از وزن‌دهی معیارها نشان داد که معیار فاصله از رودخانه‌ها بیشترین مقدار ضریب وزنی را به خود اختصاص داده است. برای انتخاب مکان مناسب اکوپارک، محدوده مورد مطالعه به چهار گروه از توان بالا تا فاقد توان طبقه‌بندی شد که ۱۳۰۸۱۵ هکتار از مساحت محدوده در طبقه با توان زیاد و ۱۶۷۲۱۳ هکتار در طبقه با توان متوسط قرار دارد. مناطقی که به‌عنوان نقاط با توان بالا جهت ایجاد اکو پارک شناسایی شدند، به‌طور عمده در کاربری‌های جنگل، مراتع متوسط و باغات قرار دارند. این مناطق، بیشتر در نزدیکی یکی از رودخانه‌های دائمی و بزرگ استان قرار گرفته‌اند. با توجه به نتایج مطالعه، بخش‌های جنوبی مشکین‌شهر و شمال کوه سبلان به‌علت وجود جاذبه‌های متنوع طبیعی و انسانی و داشتن محیط بکر به‌عنوان مناسب‌ترین مکان جهت ایجاد اکوپارک انتخاب شد.

کلیدواژه ها

Site selection, Ecopark, Multi-criteria analysis, Object-oriented classification, Ardabil province, مکان‌یابی, اکوپارک, تحلیل چندمعیاره, طبقه‌بندی شیء‌گرا, استان اردبیل

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.