بررسی عوامل مؤثر بر حضور و تعارض خدنگ بزرگ (Herpestes edwardsii) در یک محیط شهری در استان خوزستان

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: فصلنامه بوم شناسی کاربردی، دوره: 9، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_IJAE-9-3_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 438
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

کامران الماسیه

Agricultural Sciences and Natural Resources University of Khuzestan

مسلم سواری

Agricultural Sciences and Natural Resources University of Khuzestan

علیرضا محمدی

University of Jiroft

چکیده

تعارض انسان و حیات وحش به دلیل اشغال زیستگاه‌های حیات‌وحش توسط انسان و کاهش طعمه وحشی رو به افزایش است. در این مطالعه، عوامل مؤثر بر حضور خدنگ بزرگ به عنوان یک گونه سازگار با محیط انسانی و دارای تعارض با انسان و عوامل مؤثر بر کاهش خسارت به ماکیان ساکنان یک محدوده مسکونی 73 هکتاری در شهر ملاثانی استان خوزستان بررسی شد. به این منظور از روش‌های تحلیل شبکه اجتماعی و دسته‌‎بندی بیز ساده همراه با تکمیل و تحلیل 150 پرسشنامه استفاده شد. نتایج نشان داد که 42/7 درصد از مصاحبه‌شوندگان، حمله خدنگ به ماکیان را در طول سال‌های 1389 تا 1398 تجربه کرده‌اند. نتایج تحلیل شبکه اجتماعی نشان داد که کاهش طعمه این گونه در زیستگاه‌های اطراف و وجود منابع غذایی انسانی در منطقه مورد مطالعه، به­ترتیب مهم­ترین عوامل حضور و تعارض خدنگ بزرگ با انسان از نظر مصاحبه‌شوندگان بودند. نتایج دسته‌بندی بیز ساده نیز نشان داد نگهداری ماکیان در محفظه‌های مناسب و کنترل و مدیریت زباله‌های خانگی، کاهش خسارت در برابر حملات خدنگ بزرگ را در پی دارد. اتخاذ رویکردهایی به‌منظور کاهش تعارض این گونه با انسان همراه با ترویج نقش آن در کنترل جمعیت مارها و جوندگان می‌تواند خدنگ بزرگ را به گوشت­خواری محبوب نزد جوامع محلی تبدیل کند.  

کلیدواژه ها

Human-wildlife conflict, Social network analysis, Indian grey mongoose, Small carnivores, تعارض انسان و حیات وحش, تحلیل شبکه اجتماعی, خدنگ بزرگ, گوشت‌خواران کوچک

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.