تأثیر پنج محلول غذایی مختلف بر عملکرد، ترکیب شیمیایی و تجمع نیترات کاهو در سیستم کشت بدون خاک

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: فصلنامه روابط خاک و گیاه، دوره: 10، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_STGC-10-4_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 296
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

شهرام کیانی

Dept. of Soil Sci. and Eng., Faculty of Agric., Shahrekord University, Shahrekord, Iran

چکیده

به‌منظور انتخاب محلول غذایی بهینه برای پرورش کاهو (.Lactuca sativa L) در شرایط هیدروپونیک (سامانه باز) در شرایط آب‌و‌هوایی شهرکرد، آزمایشی به‌صورت طرح کاملاً تصادفی با پنج تیمار شامل محلول‌های غذایی مختلف و در سه تکرار در دانشگاه شهرکرد انجام شد. محلول‌های غذایی مورد استفاده عبارت بودند از: 1) محلول غذایی مرکز تحقیقات باغبانی و سبزی‌های گلخانه‌ای هلند، 2) محلول غذایی دانشگاه کرنل، 3) محلول غذایی ساواس و همکاران، 4) محلول غذایی یامازاکی و 5) محلول غذایی دُمینگوس و همکاران. نتایج نشان داد که بیشترین وزن تازه بخش هوایی با کاربرد محلول غذایی دُمینگوس و همکاران حاصل شد که البته تفاوت معنی‏‌داری با وزن تازه کاهوی تغذیه‌­شده با محلول غذایی دانشگاه کرنل و ساواس و همکاران نداشت. کاربرد محلول غذایی ساواس و همکاران منجر به افزایش معنی‏دار غلظت منگنز، روی و مس بخش هوایی در مقایسه با سایر محلول‌های غذایی شد. اگرچه غلظت فسفر، پتاسیم، کلسیم و منیزیم بخش هوایی کاهو و همچنین وزن خشک آن تحت تأثیر نوع محلول غذایی قرار نگرفت. همچنین، کمترین میزان تجمع نیترات در بخش هوایی کاهو با کاربرد محلول غذایی ساواس و همکاران مشاهده شد. بر مبنای سه شاخص بیشترین وزن تازه بخش هوایی، کمترین تجمع نیترات و بیشترین غلظت عناصر غذایی در بخش هوایی کاهو (آهن، منگنز، روی و مس) کاربرد محلول غذایی ساواس و همکاران برای پرورش کاهو در سامانه کشت بستر متخلخل در شرایط مشابه این پژوهش پیشنهاد می­‌شود.

کلیدواژه ها

Balanced nutrition, Nitrogen form, Lettuce (Lactuca sativa L.), Hydroponics., تغذیه متعادل, شکل نیتروژن, کاهو (.Lactuca sativa L), هیدروپونیک

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.