مقایسه واکنش ارقام مختلف فلفل نسبت به نماتدهای ریشه‌گرهی M. Javanica و M. incognita

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: فصلنامه روابط خاک و گیاه، دوره: 10، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_STGC-10-4_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 322
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

منصوره یزدانی

Dept. of Plant Prot. Faculty of Agric., Shahrekord Univ., Shahrekord, Iran

علیاکبر فدایی تهرانی

Dept. of Plant Prot. Faculty of Agric., Shahrekord Univ., Shahrekord, Iran

چکیده

نماتد ریشه‌گرهی یکی از عوامل مهم بیماری‌زایی گیاهی است که به طیف وسیعی از گیاهان، از جمله محصولات گلخانه‌‏ای، خسارت می‌زند. فلفل نیز یکی از گیاهانی است که کشت آن در سال‌های اخیر، به ویژه به‌صورت گلخانه‌‏ای، توسعه یافته است. اغلب روش‌­های کنترل برای مدیریت این نماتد، کارایی لازم را نداشته­‌اند. در این پژوهش، واکنش تعدادی از ارقام فلفل شامل المینا، توانا، چالیستون، سرادمره8، هیبرید آریستوتل، کالیفرنیا ­واندر، دیماز و تندفرنگی به‌‏طور جداگانه نسبت به حضور و یا عدم حضور دو گونه نماتد ریشه‌گرهی (M. incognita و M. javanica) مورد بررسی قرار گرفت. نماتد از نمونه‌های ریشه‌ آلوده جمع‌آوری­‌شده از گلخانه­‌های اطراف اصفهان و شهرستان ساوه جدا شد و با استفاده از ویژگی­‌های ریخت‌شناسی، گونه آن تعیین شده و روی گوجه‌فرنگی خالص‌‏سازی و تکثیر شد. بذرهای فلفل در سینی‌های نهال کشت و نهال‌های دارای رشد یکسان، به گلدان‏‌های اصلی با قطر دهانه 15 سانتی‌متر، حاوی دو کیلوگرم مخلوط خاک (نسبت مساوی خاک مزرعه، شن و کود دامی) استریل منتقل شدند و در مرحله چهاربرگی با 2500 تخم و لارو بر کیلوگرم خاک بستر مایه‌زنی شدند. آزمایش‌ به‌صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با چهار تکرار انجام شد. ارزیابی نتایج چهار ماه پس از مایه‏‌زنی نماتد و با استفاده از شاخص‌های رشدی گیاهان (وزن تازه و خشک ریشه و اندام هوایی به‌همراه طول ریشه و اندام هوایی) و فاکتورهای رشد و نموی نماتد (تعداد گال در گرم ریشه، تعداد توده تخم در گرم ریشه، تعداد تخم در هر توده تخم، جمعیت لارو سن دوم در 200 گرم خاک) انجام شد. نتایج حاصل بیانگر حساسیت کم ارقام چالیستون، کالیفرنیا واندر، هیبرید آریستوتل و توانا نسبت به نماتد M. javanica در مقایسه با ارقام دیگر بود. شاخص‌‏های رشد و نموی نماتدی بین ارقام مختلف نیز تفاوت معنی‌دار نشان دادند، به‌ گونه­‌ای که بر اساس سیستم کانتوسنز در دو گروه حساس و مقاوم قرار گرفتند. اما تمامی ارقام، به­‌جز رقم کالیفرنیا واندر، نسبت به نماتد M. incognita حساس بودند.

کلیدواژه ها

Growth indices, Reproduction, Resistance, Root-knot nematode, Meloidogyne spp., شاخص‌های رشدی, تولیدمثل, مقاومت, نماتد ریشه‌گرهی, Meloidogyne spp.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.