بررسی اثر سطوح مختلف آبیاری و هیدروپرایمینگ بذر بر عملکرد و اجزای عملکرد فلفل دلمه‌ای

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: فصلنامه روابط خاک و گیاه، دوره: 11، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_STGC-11-3_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 336
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

صابر جمالی

Department of Water Engineering, Faculty of Agriculture, Ferdowsi University of Mashhad, Mashhad, Iran.

حسین انصاری

Department of Water Engineering, Faculty of Agriculture, Ferdowsi University of Mashhad, Mashhad, Iran.

عباس صفریزاده ثانی

Department of Water Engineering, Faculty of Agriculture, Ferdowsi University of Mashhad, Mashhad, Iran.

چکیده

به‌منظور بررسی اثر توامان هیدروپرایمینگ بذر و خشکی بر عملکرد و اجزای عملکرد گیاه فلفل دلمه (رقم Padra) پژوهشی گلدانی در گلخانه پژوهشی دانشگاه فردوسی مشهد اجرا شد. این پژوهش به‌صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار و شامل دو فاکتور هیدروپرایمینگ با دو سطح (بدون پرایمینگ و هیدروپرایمینگ) و مقدار آب آبیاری با سه سطح (100، 75 و 50 درصد نیاز آبی) بوده که در یک خاک با بافت رسی سیلتی اعمال شد. نتایج نشان داد که اثر هیدروپرایمینگ بذر بر صفات وزن تازه اندام هوایی و رسانایی الکتریکی (EC) آب میوه در سطح یک درصد معنی‌دار شد. اثر کم‌آبیاری بر وزن تازه و خشک میوه، تعداد میوه، ارتفاع بوته، قطر ساقه و ضخامت گوشت در سطح احتمال یک درصد و بر صفات وزن تازه و خشک اندام هوایی در سطح احتمال 5 درصد معنی‌دار شد. اثر برهم‌کنش تیمارها بر EC آب میوه در سطح احتمال یک درصد و بر تعداد میوه، وزن خشک اندام هوایی، ارتفاع بوته و pH آب میوه در سطح 5 درصد معنی‌دار شد. بیش‌ترین تعداد میوه در تیمار 100 درصد نیاز آبی و هیدروپرایمینگ بذر (4/34 عدد در بوته) و کم‌ترین تعداد آن در تیمار 50 درصد نیاز آبی و هیدروپرایمینگ بذر (2 عدد در بوته) مشاهده شد. بیش‌ترین و کم‌ترین میزان وزن تازه میوه (با 191/4 و 82/1 گرم در بوته) به‌ترتیب در تیمارهای 100 و 50 درصد نیاز آبی مشاهده شد. نتایج نشان داد که تعداد میوه برداشت‌شده در اثر اعمال تیمارهای 75 و 50 درصد نیاز آبی گیاه به‌ترتیب منجر به تغییر 11/3 و 11/0- درصدی (بدون پرایمینگ بذر) و 16/5- و 50- درصدی (هیدروپرایمینگ بذر) نسبت به تیمار 100 درصد نیاز آبی شد. به هر حال، تیمار بهینه برای کشت در شرایط گلخانه‌ای، آبیاری به میزان 100 درصد نیاز آبی و هیدروپرایمینگ بذر است. اعمال تیمارهای پرایمینگ بذر و سطوح مختلف آبی روی این گیاه در شرایط مزرعه‌ای منطقه مشهد برای پژوهش‌های آینده پیشنهاد می‌شود.

کلیدواژه ها

Deficit irrigation, Fruit number and weight, Greenhouse conditions, Hydropriming, Water stress., تعداد و وزن میوه, تنش آبی, شرایط گلخانه‌ای, کم‌آبیاری, هیدروپرایمینگ

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.