اثر تنش شوری بر ویژگی‌های فیزیولوژیکی و پروفایل پروتئینی ارقام متحمل و حساس جو (.Hordeum vulgare L) در مرحله رشد رویشی

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: فصلنامه علوم زراعی ایران، دوره: 22، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_AGRO-22-1_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 356
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

معروف خلیلی

Agricultural Department, Payam Nour University, Iran

محمدرضا نقوی

Agricultural Department, Payam Nour University, Iran

چکیده

 به منظور بررسی ویژگی­های مرتبط با تحمل تنش در ارقام متحمل (افضل) و حساس (ماکویی) جو در شرایط تنش شوری (250 میلی مولار کلرید سدیم)، آزمایشی به­صورت فاکتوریل بر پایه طرح کاملاً تصادفی در سال 1397 در دانشگاه پیام نور مهاباد انجام شد. تنش شوری از مرحله پنجه‌زنی آغاز شده و نمونه­های برگی در صفر، 3، 6 و 9 روز پس از اعمال تنش برداشت شدند. نتایج نشان داد که تنش شوری علاوه بر اثر منفی بر ویژگی­های مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی از قبیل روابط آبی سلول و فتوسنتز گیاه، باعث افزایش غلظت یون سدیم، کاهش غلظت یون پتاسیم، اختلال در تعادل یونی و کاهش نسبت پتاسیم به سدیم در سلول شد. در شرایط تنش شوری، میزان نشت الکترولیتی، پرولین و گلایسین بتائین در ارقام جو بیشتر از شرایط بدون تنش بودند. بیشترین کاهش در ویژگی­های مورد ارزیابی در نمونه‌های روز نهم پس از اعمال تنش مشاهده شد و از این نظر، رقم ماکویی نسبت به رقم افضل افت بیشتری داشت. نتایج تجزیه پروتئوم نشان داد که در شرایط تنش شوری هفت لکه پروتئینی بین دو رقم جو مورد ارزیابی مشترک بودند. نتایج طیف­سنجی جرمی نشان داد که اکثر پروتئین­های شناسایی شده در دفاع آنتی­اکسیدانی نقش داشته و بعنوان مهم‌ترین پروتئین­های مشترک در دو رقم جو در همئوستازی سلولی مشارکت داشتند. بر اساس نتایج این آزمایش، به  نظر می‌رسد که بیان کمتر پروتئین­های مشترک در رقم حساس نسبت به رقم متحمل جو، علت واکنش ضعیف‌تر این رقم در شرایط تنش شوری باشد.

کلیدواژه ها

Barley, Electrolyte leakage, Organic solutions accumulation, Salinity stress and Water relations, تجمع مواد محلول آلی, تنش شوری, جو, روابط آبی و نشت الکترولیتی.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.