راهکارهای کاهش خطر و آمادگی مقابله با سوانح آتی در بازسازی کالبدی تنکابن پس از برف سنگین سال 1392

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: فصلنامه مسکن و محیط روستا، دوره: 37، شماره: 163
  • کد COI اختصاصی: JR_JHRE-37-163_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 219
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علیرضا فلاحی

Professor, Faculty of Architecture and Urban Planning, Shahid Beheshti University,Tehran. Iran.

مریم وکیل باشی

Master of Post-Disaster Reconstruction, Shahid Beheshti University, Tehran. Iran.

چکیده

شهرستان تنکابن به‌واسطه بارش برف سنگین (نزدیک به 2 متر) در سال 1392 دچار خسارت سنگین ساختمان‏ها، انسداد معابر و راه‏ها و قطع سیستم‏های ارتباطی و مخابراتی گردید. این بحران که در سال‏های اخیر بی‏سابقه بود، با چالش‏ها و مشکلات مختلفی در بازسازی روبرو شد. مقاله حاضر به ارائه راهکارهای معمارانه در مرحله بازسازی، به‌منظور کاهش آسیب‏پذیری در برابر بارش برف سنگین می‏پردازد. با اتخاذ روش تحقیق کیفی و انجام مصاحبه‏های عمیق با مسوولین و بررسی مدارک مرتبط با بازسازی، داده‏ها گردآوری شد و طی چندین مرحله سفر به منطقه و انجام مشاهدات دقیق و مصاحبه‌های منظم، خسارات و آسیب‌های وارده به بناها و محیط شهری به دقت شناسایی و تحلیل شدند. مقاله نتیجه می‏گیرد که کاهش خطر ناشی از بارش برف سنگین در حوزه معماری و شهرسازی از دو طریق قابل حصول می‏باشد. طریق اول: طراحی و اجرای بهینه عناصر و جزییات بناها از جمله نصب حفاظ‏های برف بر روی بام، طراحی شیب مناسب و مصالح غیرلغزنده جهت پوشش بام، مقاوم‌سازی سازه ساختمان بر‌اساس بار برف نامتوازن، استفاده از کابل‏های گرمایشی بر روی بام، امکان سنجی تهویه‏ فضای زیرشیروانی، نصب عایق حرارتی میان فضای زیرشیروانی و فضای داخلی، تعیین فاصله مناسب میان ساختمان اصلی و فضای دست ‏دوم(پارکینگ و انباری)، طراحی سایبان‏های ورودی با جهت‏گیری مناسب، عدم جانمایی ورودی ساختمان در زیر لبه ‏بام، تعیین جهت و محل پله‏ها با توجه به جهت باد غالب، ایجاد باغچه جهت محدود کردن تردد در زیر لبه ‏بام، طراحی دسترسی‏های ایمن به مکان‏هایی با پتانسیل ایجاد بار برف نامتوازن، نصب حفاظ‏های برف منفرد بر بالای تجهیزات(دودکش، آنتن و لوله‏های هواکش) روی شیروانی، نصب تجهیزات در نزدیکی خط‏ الراس بام و طریق دوم: طراحی جزییات مناسب مبلمان شهری و دقت در فاصله همجواری ساختمان‏ها در محیط کالبدی، جلوگیری از همپوشانی بام‏ها و ممانعت از پیش‏آمدگی بام ساختمان‏ها در حریم معابر و کابل‏ها.  

کلیدواژه ها

snowstorm, reconstruction, mitigation, Tonekabon, Mazandaran Province., برف سنگین, بازسازی, کاهش خطر, تنکابن, استان مازندران.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.