مطالعات آزمایشگاهی استحکام بخشی سنگ در معماری صخره کند روستای تاریخی کندوان

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: فصلنامه مسکن و محیط روستا، دوره: 38، شماره: 167
  • کد COI اختصاصی: JR_JHRE-38-167_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 421
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهدی رازانی

Faculty of applied arts, Tabriz Islamic Art University, Iran

سید محمد امین امامی

Faculty of Conservation, Dep. Conservation-restoration of Historic- Cultural Properties, Art University of Isfahan.

علی رضا باغبانان

Faculty of mining engineering, Dep. mining engineering, Industrial University of Isfahan, Iran.

جیوانی باتیستا کروستا

Department of Earth and Environmental Sciences, Università degli Studi di Milano Bicocca, Italy.

چکیده

کلیه سنگ­های به کار رفته در ساخت یادمان­های تاریخی و فرهنگی تحت تاثیر هوازدگی، به معنای ایجاد تغییرات ساختاری در سطح و عمق سنگ، دچار انواع مختلف آسیب و در نهایت تخریب می­شوند. توف­های آتشفشانی با خواصی چون نرمی، تخلخل بالا، سبکی، سهولت در کنده­کاری و کارپذیری در ساخت بسیاری از آثار شاخص معماری جهان مورد استفاد قرار گرفته­اند، این گونه سنگ از نظر دوام، جزو سنگ­های ضعیف محسوب می­شود. از این رو عوامل مختلف موجب هوازدگی، پیشروی تخریب و در نهایت فرسایش سریعتر آن نسبت به دیگر سنگ­های آذرین می­گردند. از جمله روش­های حفاظت سنگ­های تاریخی درمان­های مبتنی بر استجکام بخشی و مقاوم نمودن سطح با استفاده از مواد شیمیایی و رزین­های پلیمری در برابر عوامل فرساینده است. هدف این تحقیق ارزیابی بهبود خواص مقاومتی توف­های آتشفشانی معماری صخره­کند در روستای تاریخی کندوان با استفاده از عملیات درمانی مبتنی بر استحکام بخشی است. در همین راستا از روش­های آنالیزهای پتروگرافی مقطع نازک، پراش پرتو ایکس( XRD ) و آزمون­های مبتنی بر شناسایی خواص فیزیکی و مکانیکی شامل: جذب آب در شرایط اتمسفری و جذب موئینگی، چگالی و تخلخل سنجی، به علاوه شاخص دوام وارفتگی و مقاومت فشاری تک محوری برای ساختارشناسی و همچنین ارزیابی کارایی مواد مورد استفاده شامل: مواد استحکام بخش اتیل سیلیکات و نانو سیلیکات استفاده شده است. نتایج مطالعه نشان دهنده خواص فیزیکی – مکانیکی بسیار ضعیف سنگ توف لیتیکی کندوان دارد که این امر باعث تشدید فرسایش و تخریب سطوح بیرونی گردیده است و دیگر اینکه کارایی این دو ماده در مقابل آزمون­های مبتنی بر هوازدگی، مقاومت فشاری و مقایسه خواص فیزیکی در بهبود مقاومت مکانیکی سنگ هوازده کندوان نسبت به نمونه­های هوازده و بکر اولیه قابل قبول است که انجام آزمون­های میدانی با استفاده از این مواد را توصیه می­کند.

کلیدواژه ها

Kandovan Historical village, Volcanic Tuff-stone, Decay, Mechanical Erosion, Rock-Cut Architecture, Consolidation, Nano silicate (NS), Ethyl silicate (ES)., روستای تاریخی کندوان. سنگ توف آتشفشانی. تخریب, استحکام بخشی, اتیل سیلیکات, نانو سیلیکات.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.