تحلیل محتوای کلیدواژه های علم اطلاعات و دانش شناسی در کتاب های درسی پایه نهم دوره ی اول متوسطه 99-98
- سال انتشار: 1399
- محل انتشار: پنجمین کنفرانس ملی رویکردهای نوین در آموزش و پژوهش
- کد COI اختصاصی: NERA05_291
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 481
نویسندگان
دانشجوی دکتری گروه علم اطلاعات و دانش شناسی، واحد بابل، دانشگاه آزاد اسلامی، بابل، ایران.
گروه علم اطلاعات و دانش شناسی، واحد بابل، دانشگاه آزاد اسلامی، بابل، ایران
چکیده
هدف: ارزیابی کلید واژه های علم اطلاعات و دانش شناسی در کتابهای درسی پایه نهم دوره اول متوسطه.روش/ رویکرد پژوهش: این پژوهش از نوع کاربردی است که با استفاده از روش تحلیل محتوای کمی صورت گرفته است. جامعه پژوهش 13 کتاب درسی پایه نهم دوره اول متوسطه بود. داده ها با استفاده از سیاهه وارسی پژوهشگر ساخته گردآوری و در 11 دسته موضوعی دسته بندی شد.یافته ها: تعداد5463 کلیدواژه از علم اطلاعات و دانش شناسی در کتابهای درسی به کار رفته که در بین کتابها "مطالعات اجتماعی" با 1311 مورد در رتبه اول، "فرهنگ و هنر" در رتبه دوم 811) مورد)، و "کار و فناوری" در رتبه سوم 673) مورد) قرار گرفت. 52/75 کلیدواژه ها در متن درسها، 27/02 در تمرینها ، 17/63در تصاویر و2/60در پانویس ها به کار رفته بود. از نظر موضوعی، موضوع "منابع کتابخانه ای" با25/78در رتبه اول، "مطالعه و کتابخوانی" در رتبه دوم با ( ( 20/51 و"موادکتابخانه ای" در رتبه سوم با ( ( 20/10 قرار گرفت.نتیجه گیری: برای به کارگیری کلیدواژه های علم اطلاعات و دانش شناسی در کتابهای درسی پایه نهم دوره اول متوسطه که یکی از حساس ترین و مهمترین پایه برای ارتقاء و انتخاب رشته مقاطع بالاتر می باشد، راهکارها و سیاست مشخص وجود نداشته و میزان موضوعات در کتابهای پایه نهم توازنی وجود ندارد. از آنجایی که درس "کار و فناوری" یکی از دروس مهم در انتخاب رشته برای مقاطع بالاتر می باشد، توجه چندانی در این مقوله نشده است و با وجود تحولات علوم فناوری و اطلاع رسانی، این حوزه با میزان کمتری در بین موضوعات بوده است بدین منظور نیاز به بررسی و بازنگری مبرم در این خصوص می باشد.کلیدواژه ها
کتابهای درسی، علم اطلاعات و دانش شناسی، پایه نهم، دوره ی اول متوسطه.مقالات مرتبط جدید
- بررسی جامع پتانسیلها و اثرات هوش مصنوعی و ChatGPT در پیشبرد و شکل دهی به فرآیندهای آموزشی مدرن
- بررسی کاربرد هوش مصنوعی در تعاملی سازی محیط یادگیری الکترونیکی
- تحلیلی از نقاط قوت و ضعف هوش مصنوعی در حل مسئله ریاضی
- استفاده از ChatGPT برای بهبود فعالیتهای آزمایشگاهی شیمی
- شخصی سازی آموزش و طراحی آموزشی به واسطه هوش مصنوعی در آموزش عالی
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.