تعیین توابع تولید و بهره‌وری آب در هیبریدهای مرسوم کلزا (مطالعه موردی شهرستان میاندوآب)

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: مجله مدیریت آب در کشاورزی، دوره: 7، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_WMAJ-7-1_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 520
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مینا رحیمی

دانشجوی دکتری آبیاری و زهکشی، گروه مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران.

وحید رضا وردی نژاد

دانشیار گروه مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران

حیدر طایفه رضایی

مربی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان آذربایجان غربی، ارومیه، ایران

چکیده

برای ارزیابی تأثیر آبیاری بر عملکرد دانه و بهره­وری آب سه هیبرید مرسوم کلزا شامل اکاپی (T1)، الیت (T2) و میلنا (T3) در قالب طرح آماری کرت­های خرد شده نواری با سه تکرار و طی سال­های زراعی 84-83 و 85-84، آزمایشی در مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی شهرستان میاندوآب انجام شد. برای استخراج توابع تولید و بهره­وری آب، هشت تیمار سطوح آبیاری (Ip 1 تا Ip 8) به ترتیب 120، 110، 100، 90، 80، 70، 60 و 50 درصد نیاز خالص آبیاری محاسبه‌شده با روش پنمن مانتیث فائو در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد توابع تولید در هیبریدهای T1، T2 و T3 همبستگی برابر با 98/0، 98/0 و 97/0 دارند. با استخراج توابع بهره­وری مشاهده شد که مقدار بهره­وری آب در شرایط تنش شدید، کاهش و با افزایش مقدار آب، افزایش‌یافته است. درصورتی‌که اعمال کم‌آبیاری الزامی باشد، تیمار Ip 4 به سبب ارائه بالاترین عملکرد دانه (میانگین عملکرد دانه برابر با 5/3758 کیلوگرم در هکتار برای دو سال) پیشنهاد می­گردد. نتایج تجزیه آماری پارامترهای بررسی‌شده نشان داد که با کاهش 10 درصدی آب مصرفی، سود به میزان 83/7 و 44/3 درصد به ترتیب در سال­های اول و دوم کاهش می­یابد. هیبریدهای T2 و T1 به ترتیب در سال­های اول و دوم بیشترین عملکرد را داشتند و عملکرد در سال دوم بالاتر از سال اول بود. علت این امر افزایش دما و تابش دریافتی بیشتر در سال دوم می­باشد. با هدف حداکثر بهره­وری آب، سطح آبیاری Ip 4 و هیبرید T2 پیشنهاد می­شود.

کلیدواژه ها

آبیاری کرتی, سود, عملکرد دانه, کم‌آبیاری, مراحل فنولوژیکی رشد گیاه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.