بررسی عملکرد، اجزای عملکرد ژنوتیپ های جدید گندم در شرایط کشت آبی در اردبیل

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: شانزدهمین کنگره ملی علوم زراعت و اصلاح نباتات ایران
  • کد COI اختصاصی: NABATAT16_296
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 362
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

شهنام محفوظی

گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران.

سلیم فرزانه

گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران.

ریوف سیدشریفی

گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران.

سیروس محفوظی

پارک علم و فناوری استان اردبیل.

چکیده

به منظور بررسی عملکرد، اجزای عملکرد و برخی دیگر از صفات در ژنوتیپ های جدید گندم در شرایط کشت آبی در اردبیل و انتخاب بهترین ژنوتیب با عملکرد بالا، آزمایشی در سه تکرار و در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در ایستگاه تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی اردبیل در طی سال زراعی 96-97انجام گرفت. نتایج نشان داد کلیه صفات در ارقام و ژنوتیپ ها مورد مطالعه، اختلاف معنیداری را نشان دادند. به جز صفت وزن هزاردانه که در سطح احتمال پنج درصد معنیدار شده بود برای بقیه صفات مورد مطالعه، از جمله، عملکرد و اجزای عملکرد، ارتفاع بوته، زمان ظهور سنبله، شاخص برداشت، بیوماس و ... در سطح احتمال یک درصد، معنیدار شدند. بیشترین عملکرد دانه در بین ارقام و ژنوتیپ های مورد مطالعه در ژنوتیپ شماره 4 مشاهده شد این در حالی بود که این ژنوتیپ با ژنوتیپ های شماره 5، 6 و 7 از نظر آماری در گروه یکسان قرار داشت و این درحالی بود که اختلاف عملکرد ژنوتیپ شماره 4 با ژنوتیپ شماره 2 (کمترین عملکرد) در حدود 50 درصد نشان داد. ژنوتیپ شماره 4 داری وزن دانه، تعداد سنبله و عملکرد بسیار بالایی نسبت به سایر ارقام مورد مطالعه بوده و مناسب برای کشت در منطقه میباشد.

کلیدواژه ها

بیوماس، تعداد سنبله، شاخص برداشت، وزن هزار دانه.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.