بهبود کیفیت محصولات کشاورزی: مرور کوتاهی بر انواع روش های زیست غنی سازی برای مقابله با گرسنگی پنهان

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: شانزدهمین کنگره ملی علوم زراعت و اصلاح نباتات ایران
  • کد COI اختصاصی: NABATAT16_145
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 711
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مریم رحیمی جهانگیرلو

گروه زراعت و اصلاح نباتات، پردیس ابوریحان، دانشگاه تهران، تهران، ایران

غلامعباس اکبری

گروه زراعت و اصلاح نباتات، پردیس ابوریحان، دانشگاه تهران، تهران، ایران

ایرج الله دادی

گروه زراعت و اصلاح نباتات، پردیس ابوریحان، دانشگاه تهران، تهران، ایران

سعید صوفی زاده

گروه کشاورزی بوم شناختی، پژوهشکده علوم محیطی، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران

دیوید پارسنز

گروه تحقیقات کشاورزی شمال سویدSLU( Swedish University of Agricultural Sciencesاومیا، سوید

چکیده

غنی سازی زیستی یا زیست غنی سازی محصولات کشاورزی یکی از بهترین، مقرون به صرفه ترین و پایدارترین روش ها درپاسخ به گرسنگی پنهان است و هدف آن بهبود صفات کیفی در گیاهان میباشد. در جهان، سه روش اصلی برای غنیسازی زیستی گیاهان وجود دارد: (1) روشهای بیوتکنولوژی یا انتقال ژن، (2) روشهای اصلاحی و (3) روشهای زراعی. زیست غنی سازی ژنتیکی در گیاهان از طریق ایجاد جهش، اصلاح مولکولی، انتقال ژن و هیبریداسیون سوماتیکی، روش های اصلاحی متداول در ترکیب با روش های فنوتایپینگ پیشرفته و روشهای بیوتکنولوژی با ایجاد تغییرات مطلوب برای بهبود محتوای مغذی ارقام جدید و روشهای زراعی از طریق استفاده از کودهای معدنی و میکروارگانیسم ها نقش مهمی در بهبود محتوای کیفی گیاهان داشته اند. با توجه به اهمیت روزافزون توجه به مسئله ی کیفیت مواد غذایی در جهان و پیشرفت سریع روشهای بهبود کیفیت محصولات غذایی و از سویی دیگر نوین بودن موضوع زیست غنی سازی در جهان و بخصوص ایران، مقاله حاضر قصد دارد تا نگاه کوتاهی بر انواع روشهای غنی سازی زیستی و بیان مزایا و معایب هر یک بمنظور بهبود کیفیت محصولات کشاورزی در راستای مقابله با گرسنگی پنهان بعنوان یکی از مهمترین چالشهای موجود در بخش امنیت غذایی بپردازد.

کلیدواژه ها

اصلاح نباتات، بیوتکنولوژی، زیست غنی سازی، گرسنگی پنهان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.