تأثیر مجمع تقریب مذاهباسلامی در وحدت و انسجام کشورهایاسلامی
- سال انتشار: 1399
- محل انتشار: فصلنامه پژوهش های سیاسی جهان اسلام، دوره: 10، شماره: 2
- کد COI اختصاصی: JR_PRIW-10-2_006
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 686
نویسندگان
دانشجوی دکتری گروه علوم سیاسی- اندیشه های سیاسی، دانشکده علوم سیاسی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی، تهران، ایران.
استاد گروه علوم سیاسی - اندیشه های سیاسی، دانشکده علوم سیاسی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی، تهران، ایران.
استادیار گروه علوم سیاسی - اندیشه های سیاسی، دانشکده علوم سیاسی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی، تهران، ایران.
استادیار گروه علوم سیاسی - اندیشه های سیاسی، دانشکده علوم سیاسی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی، تهران، ایران.
چکیده
وحدت اسلامی به معنای تأکید و تکیه بر مشترکات مذاهب اسلامی با مطرح نکردن دیدگاههای متضاد است. بطور کلی دو کلمه وحدت و تقریب مترادفاند؛ بااینحال به نظر میرسد که این دو واژه مترادف نباشند، چون معمولاً آنچه از کلمه تقریب به ذهن میرسد نزدیکی دیدگاههای مذهبی مسلمانان و تلاش جهت کاهش اختلافات است، همچنین که تلاشهای علمی صورت گرفته در دارالتقریب مصر و اجلاس جهانی تقریب مذاهب اسلامی در ایران، گواه بر این امر است. اما آنچه از واژه وحدت به ذهن خطور میکند، معمولاً معنی عام وحدت است که شامل ابعاد مختلف همکاری میان مسلمانان شده است. حل اختلافات و شبهات، حضور فعال، تأثیرگذار و بهموقع علماء و اندیشمندان، تعظیم شعائر دینی و تقویت ارزشهای اخلاقی میتواند پایه وحدت را در حوزه مذهب و فرهنگ بیشتر کند. ایجاد وحدت نیازمند پیشزمینه فکری و فرهنگی خواهد بود، ایجاد حکومت اسلامی واحد، میتواند زمینه تحقق را فراهم آورد. در حوزه اقتصاد نیز توسعه و تقویت روابط اقتصادی، تقویت صنعت جهانگردی و یکپارچهسازی نظام بانکداری در کشورهای اسلامی میتواند تأثیرگذار باشند و این نشاندهنده لزوم حضور کارشناسان سیاسی و اقتصادی در کنار کارشناسان مذهبی است. سوالی که در اینجا مطرح است این است که تأثیر مجمع تقریب مذاهباسلامی در وحدت و انسجام کشورهایاسلامی چگونه است؟ فرضیه ارائه شده این است که بازگشت به دین و ترویج آن یکی از راهکارهایی است که اجلاس تقریب به آن تأکید کردهاند پایهگذاران اجلاس معتقدند وحدت میان مسلمانان به میزان عقل و نگرش آنها بستگی دارد. یافته های تحقیق بدین شرح است که با توجه به وضعیت کنونی مسلمانان در عصر حاضر و با توجه به اینکه علمای بسیاری در ایجاد وحدت بین مسلمانان بسیار کوشیدهاند تلاش برای اتحاد اسلامی امری بدیهی است. وظیفهای که مسلمانان در برابر یکدیگر دارند رسیدن به برادری و اخوت اسلامی است و وظیفهای که در برابر دشمنان دارند یکی شدن در مقابل دشمن در یک صف است. روش تحقیق این پژوهش به صورت تحلیلی و توصیفی استکلیدواژه ها
Proximity, Convergence, Islamic Schools of Thoughts, Solidarity, Forum, تقریب, همگرایی, مذاهباسلامی, انسجام, اجلاس, فقراقتصادی.اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.